Googles operativsystem Android kan få nødvendig patenthjelp fra Motorola-kjøpet. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)
Googles operativsystem Android kan få nødvendig patenthjelp fra Motorola-kjøpet. (Foto: Finn Jarle Kvalheim)

EU og USA godkjenner Motorola-kjøp

Men vil følge med på hva Google gjør med mobilpatentene.

Googles kjøp av Motorola nærmer seg en realitet. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)
Googles kjøp av Motorola nærmer seg en realitet. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

I august i fjor annonserte Google at de ville kjøpe Motorola Mobility for i underkant av 70 milliarder kroner. Omtrent et halvt år senere er kjøpet endelig godkjent av amerikanske og europeiske myndigheter.

Les også: Google kjøper Motorola

Nå er det kun myndighetene i Kina, Taiwan og Israel som har til gode å godkjenne Googles kjøp av mobilprodusenten. Det er ventet at kinesiske myndigheter enten vil komme med en avgjørelse 20. mars eller la saken gå inn i en tredje runde med utredninger.

17 000 patenter

En av de viktige årsakene til kjøpet av Motorola skal være selskapets 17 000 mobilrelaterte patenter. I tillegg er 7500 patenter inne til vurdering. Tidligere i fjor forsøkte Google å få kjøpt patentene fra konkursboet til Nortel Networks. Google ble slått på målstreken av et spleiselag mellom mange selskaper, deriblant Apple og Microsoft.

Nortel-spleiselaget ble godkjent av amerikanske myndigheter samtidig med Googles kjøp av Motorola.

Tror ikke på stor endring

Oppkjøpet kan gi Google enda bedre forutsetninger for å lage sine egne mobiltelefoner, men den pågående patentkrigen er en stor del av dette.

Nyhetsbyrået Reuters melder at det amerikanske justisdepartementet ikke tror på noen stor endring i konkurransesituasjonen etter oppkjøpet. De vil likevel følge med på hva Google har tenkt å gjøre med patentene.

Myndighetene er bekymret

– Vi bekymrer oss litt for at Google kan misbruke patentene ved å koble dem for tett mot sitt eget operativsystem Android, forteller sjef for EUs konkurransetilsyn Joaquin Almunia.

Også Apple fikk sitt oppkjøp av Nortel Networks-patentene. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)
Også Apple fikk sitt oppkjøp av Nortel Networks-patentene. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

Apple og resten av Nortel-kjøperne skal allerede ha varslet at deres patenter ikke vil bli misbrukt. Det amerikanske justisdepartementet fremhever at Googles intensjoner med Motorola-kjøpet ikke er like klare. I det minste ikke foreløpig.

EUs bekymringer er ikke store nok til å stoppe oppkjøpet, men Almunia sier at konkurransetilsynet vil følge med på hva Google foretar seg med patentene fremover.

Oracle er på krigsstien

Google er allerede i hardt vær på flere områder.

Et gigantsøksmål fra Oracle kan føre til at Google må betale 6 milliarder til selskapet som nå eier programmeringsspråket Java. Java ble utviklet av Sun Microsystems som ble kjøpt opp av Oracle i 2009.

Påstanden er at systemet som kjører apper i Android, Dalvik Virtual Machine, bruker elementer fra Oracles Java.

Produsentkrig

I tillegg ligger produsentene av Android-mobiler nærmest konstant i rettslige konflikter. Mest kjent er kanskje HTC og Samsungs utallige runder i rettsvesenet mot Apple. Flere av disse konfliktene har dreid seg om elementer som har mer med Android å gjøre enn selve mobilprodusenten.

Les også: – Apple er livredde for Android

(Kilde: reuters.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen