EU med programvarepatenter?

NoSoftwarePatents.com
NoSoftwarePatents.com

Programvare er overalt. På PC-en din, i mobiltelefonen din, i TV-en, bilen og mikrobølgeovnen din. For øyeblikket er det ikke mulig å patentere programvare-teknikker, men dette vil EU endre på og det vil kunne ramme nettopp deg.

Tenk deg om Haydn hadde patentert "en symfoni, karakterisert av lyden som blir produsert [i utvidet sonate-form]". Da ville Mozart hatt problemer. Eller hvis Pytagoras hadde patentert "omregning mellom kateter og hypotenus, ved metoden katet² + katet² = hypotenus²". Da hadde huset du bor i trolig vært svært skjevt.

Amerikansk press
Akkurat denne problemstillingen er nå i ferd med å finne sin vei inn i programvareindustrien. Store amerikanske programvareselskap har allerede lobbyert frem dette i USA. Nå er de aktive i Brussel for å få gjennom de samme lovene her. Hvilke konsekvenser vil dette kunne få?

Disse store selskapene får tusenvis av nye patenter hvert år. Dette kan dreie seg om så enkle ting som å bruke en cookie til å huske kundenummeret ditt, som faktisk Amazon.com kort fortalt har patent på.

Patent på idéer
Det som skiller programvare-patenter fra "vanlige" patenter, er at de patenterer en idé, ikke en oppfinnelse. Dette er en viktig forskjell, da den ikke bare hindrer at noen kopierer oppfinnelsen, men også at noen lager en kokurrerende løsning. Istedenfor å patentere en måte å håndtere VISA-betaling på, patenterer du å håndtere VISA-betaling.

Hvordan vil dette påvirke deg? De store amerikanske programvareselskapene har tusenvis av patenter. Ingen har mulighet til å holde oversikt over alle. Utvikling av programvare vil i fremtiden bli et minefelt, der du risikerer å bli saksøkt over den minste lille smarte ting du gjør. Du risikerer å tråkke en haug amerikanske advokater på tærne.

Mindre konkurranse
Disse patentene vil hemme programvareutviklingen og vi vil ende opp med at noen få store selskaper sitter med kontrollen. Dette vil føre til mindre konkurranse, høyere pris og lavere kvalitet. Ikke bare for Windows, Word og Photoshop, men alle typer programvare. Også den som benyttes av mobiltelefonen, TV-en, bilen og mikrobølgeovnen din. Dessuten også programvaren som brukes av de som leverer strømmen din, lager maten din og administrerer skolen din.

For ikke å glemme at dette trolig vil bety begynnelsen på slutten for Linux, OpenOffice, Apache, Mozilla og andre Open Source-programmer.

Mottiltak
Hva kan du gjøre motvirke dette? Du kan signere underskriftskampanjer, skrive til politikere og gjøre andre oppmerksomme på problemet. Har du en hjemmeside kan du linke til noen av organisasjonene nevnt under, og har du mulighet for det kan du skrive innlegg eller artikler i aviser. Se også NoSoftwarePatents.com for flere ting du kan foreta deg.

For å sette det hele litt på spissen: Gjør noe aktivt i dag, ellers er frokosten din patentert av et amerikansk selskap i morgen.

Presisering: Et patent er vanligvis gyldig i 20 år, og eksempelet med Pytagoras og husbygging må derfor tolkes som en sak satt på spissen, og ikke helt bokstavelig.

(Kilder: NoSoftwarePatents.com, FFII, GNU.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen