EU knuste fransk piratlov
Teknofil

EU knuste fransk piratlov

Frankrike har den siste tiden jobbet hardt for å bekjempe piratnedlastning av rettighetsbeskyttet materiale. Et av tiltakene har vært en omstridt lov som første gang dukket opp i en rapport kalt Oliviennes-rapporten. Her ble det foreslått at folk som laster ned beskyttet materiale og blir tatt tre ganger kan bli fratatt nettforbindelsen. Den franske presidenten Sakozy gikk ut og omfavnet rapporten. Nå sist gikk han inn for at hele EU skal implementere en lignende lov. Det ville derimot ikke resten av EU ha noe av.

Sa nei liv lovforslag
Frankrike har lenge forsøkt å få på plass den nye loven i en felles direktiv for telekommunikasjon. Dette har skapt kontrovers på mange områder. Blant annet har Forbrukerrådet i Norge kritisert loven for å gå for langt. For det første er mennesker i dag avhengige av Internett for å holde seg oppdatert på samfunnsutviklingen. Det vil dessuten være vanskelig å fastslå hvem som har lastet ned ulovlig materiale på en nettlinje mener de.

Frankrike forsøkte så, ifølge Ars Technica, å få på plass den nye loven i et møte i Eurorådet. Det klarte de derimot heller ikke. I møtets rapport kommenteres det at piratkopiering utgjør en kritisk trussel for noen kulturelle områder. Men i samme rapport, en såkalt Consil Conclusion, går de imot en lov som fratar forbrukerne tilgang til Internett.Seier for forbrukerne
Thomas Nortvetd, rådgiver hos Forbrukerrådet, har lenge fulgt med på denne saken. Han er glad på forbrukernes vegne for denne utviklingen.

- Det er absolutt en seier for forbrukerne at dette ikke kommer med i telekom-direktivet. Vi støtter rettighetshaverne i deres jobb for å sikre sine rettigheter. Men dette forslaget går langt i å straffe forbrukerne, og den straffen som foreslås her står ikke i stil med forbrytelsen. Etter de siste hendelsene har nå forslaget blitt lagt politisk dødt, forklarer han til Teknofil.Forbrukerrådet har på sin side lansert forslag om en nøytral klagenemd som skal ta seg av fildelingssaker. De håper en slik nemd i sterkere grad kan ivareta både rettighetshavernes og forbrukernes rettigheter.

Forsøkte å lure gjennom?
Ifølge Nortvedt er både forslaget og telekom-direktivet vanskelig å få fullstendig oversikt over. Selve forslaget lå som et lite tillegg til selve pakken og var lett å overse. Det er derfor flere som har antydet at Frankrike og underholdningsindustrien forsøkte å lure inn forslaget. Det tror derimot ikke Nortvedt.

- Her er det mange ting du må ha oversikt over og jeg vet ikke om dette var gjort bevisst. men jeg tror ikke det er slik det fungerer, påpeker han.Ville berørt nordmenn
Hvis lovforslaget hadde blitt tatt med i direktivet kunne det også fått konsekvenser for Norge dersom det hadde blitt ansett som EØS-relevant. Nortvedt mener norske nettbrukere fort kunne blitt direkte berørt.

- Det er ikke noe som hindrer å innføre noe slikt i norsk lov, men i så fall ville dette ha blitt en tung prosess med lovforslag og høringsuttalelser. Her ønsket man å få på plass dette in nettselskapenes avtaler med kundene. Slike avtalebaserte innskrenkninger skal man være svært forsiktig med, påpeker Nortvedt.

Ifølge han er det med dette slett ikke avgjort at et lignende forslag ikke vil komme på banen senere. Men foreløpig vil nok få politikere ymte frempå om forslaget på en stund.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen