EU etterforsker Intel-avtaler

For eksempel har Luleå kommune lenge definert datautstyr- og prosessorer ved Intel-navnet, som kanskje kan stamme fra "gamle dager" da x86-prosessorer ofte ble kalt "Intel-prosessorer". Men likefremt sto det inntil nylig i Luleå kommunes innkjøpsrutiner at de bare ville ha "Intel-prosessorer" i datamaskinene sine.

Denne måten å definere datamaskiner på har nå blitt så utbredt at EU-kommisjonen har blitt nødt til å reagere.

Sverige har derimot rettet seg etter kommisjonen og er et av de landene som får ros for de nye rutinene sine. Norge og mange andre land har på sin side ikke vært like flinke, og blir i disse dager etterforsket for brudd på EUs konkurranseregler.

De største synderne er Tyskland og Italia, som er gjenstand for "formelle tiltaleprosedyrer", ifølge kommisjonen. Disse landene kan dermed fort ende opp i domstolene for å favorisere Intel-prosessorer over AMDs ofte bedre og billigere Opteron og Athlon 64-CPU-er, rapporterer Reuters.

Landene som etterforskes for å følge Luleå-prosedyrer er Norge, Østerrike, Belgia, Finland, Frankrike og Nederland. Men kommisjonen er ikke så interessert i å rettsforfølge disse landene som de er i å få dem til å endre oppførsel, i likhet med Sverige.

Derfor skal Frankrike ha kansellert en treårig kontrakt for forsvaret med en potensiell verdi på "hundrevis av millioner Euro" i Intel-basert datautstyr for å tekkes kommisjonen, men er enda ikke i det fri.

I følge EU-kommisjonen kan stater spare opp til 30 prosent på innkjøp av datautstyr dersom de bare omfavner prinsippet om fri konkurranse, og tar en titt på AMDs prosessorer i sammenligning med Intel sine.

(Kilder: Ars Technica, Reuters/Economic Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen