EU vil ha slutt på gratisapp-lureri
Teknofil
(Bilde: V. Haugen, Teknofil.no)

EU vil ha slutt på gratisapp-lureri

Apple har – i motsetning til Google – ingen forslag til hvordan de kan løse problemet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

EU liker dårlig at apper til mobil og nettbrett som blir markedsført som gratis i realiteten inneholder såkalte «kjøp i app». Dette innebærer at appen er gratis å laste ned, men at brukeren som regel må bruke penger for å få fullt utbytte av appen eller spillet. En slik forretningsmodell har for eksempel Candy Crush tjent seg rike på. 

Ifølge Reuters har EU fått inn en rekke klager fra medlemslandenes nasjonale forbrukermyndigheter på dette området, og det er særlig Apple som får hard medfart. Uoppmerksomme foreldre over hele Europa har opplevd å få sjokkregninger fordi barna deres har gjort virtuelle kjøp i slike apper. EU hevder at Apple, til tross for passordbegrensninger og andre tiltat, ikke har gjort nok for å stanse dette.

Ingen forslag fra Apple

Dette har vært et mye diskutert tema i lang tid, og i dag skulle EU få høre hvilke planer Google og Apple hadde for å skape klarer retningslinjer for kjøp i app. Google hadde flere punkter, deriblant at det burde bli forbudt å kalle disse for gratisapper, og at eieren av kontoen blir nødt til å godkjenne hvert eneste kjøp.

Apple hadde derimot ingen konkrete forslag for å takle problemet.

EU anslår at rundt halvparten av «online-gratisspillene» i appbutikkene har kjøp i app. De er spesielt opptatt av at barn ikke har lov til å kjøpe slike tjenester, og er bekymret for at det er nettopp det som skjer til stadighet i App Store.

– Kjøp i app er en legitim forretningsmodell, men det er essensielt at apputviklere forstår og respekterer EUs lovverk når de lager disse nye forretningsmodellene.

I en uttalelse sier Apple at de det siste året har gjort det tydeligere å se at en app tilbyr kjøp i app, og at de vil svare på alle bekymringer som EU måtte ha om slike kjøp.

Har du brent deg på «kjøp i app» noen gang? Kommentér i kommentarfeltet nederst!

Kim Kardashian-mobilspillet kan bli den neste megahitten i App Store:
Bruker 3000 kroner om dagen på «kjøp i app »

(Kilde: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen