EU: – Så mye taper musikkindustrien på piratkopieringen
(Bilde: kaprik/Shutterstock.com)

EU: – Så mye taper musikkindustrien på piratkopieringen

Tapene er visst betydelige, skal vi tro den ferske rapporten fra organisasjonen.

I hvilken grad ulovlig fildeling påfører innholdsprodusenter økonomiske tap hersker det som kjent en del uenighet rundt, og selv ikke produsentene selv er udelt negative til fenomenet. Nå har EU utarbeidet en ny rapport hvor de konkluderte med at tapene faktisk er betydelige, melder TorrentFreak.

Studien ble utført av European Union Intellectual Property Office (EUIPO) og tok for seg piratkopiering av musikk i 2014. Ifølge EUIPO medførte den ulovlige fildelingen et årlig tap på 170 millioner euro, cirka 1,5 milliarder kroner.

Tilsvarer over 5 prosent av salget

Denne summen skal visstnok tilsvare rundt 5,2 prosent av det totale, årlige musikksalget i EU-regionen. De fysiske formatene skal ha hatt et tap på 57 millioner euro, mens det digitale salget tok den største støyten med 113 millioner euro, ifølge rapporten.

EU presiserer i rapporten at tallene representerer hypotetisk, ekstra omsetning som industrien ville hatt dersom piratkopieringen ikke hadde funnet sted, basert på et antall uavhengige modeller.

Oversikt over tapene i de forskjellige EU-landene som var omfattet av undersøkelsen.
Oversikt over tapene i de forskjellige EU-landene som var omfattet av undersøkelsen. Foto: EUIPO

Verdien av innholdet holdes utenfor

De representerer altså ikke en beregning av verdien av det nedlastede innholdet, som innholdsprodusenter noen ganger opererer med. Tallene er heller ikke en beregning av i hvilken grad den ulovlige nedlastede musikken ville ha blitt kjøpt på lovlig vis dersom piratkopiering ikke hadde vært mulig.

EU påpeker ellers at forskjeller mellom beregnede salg og faktiske salg har flere årsaker, blant annet sosio-økonomiske endringer i de ulike landene, men altså også endringer i adferden til forbrukere.

For flere statistiske detaljer og mer informasjon om hvordan EU har kommet frem til tallene kan du studere rapporten i sin helhet.

Sagaen om The Pirate Bay er ennå ikke over: Nå tar svenske myndigheter over hoveddomenet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen