EU krever at Nederland kriminaliserer piratvirksomhet
(Bilde: iStock/11434573)

EU krever at Nederland kriminaliserer piratvirksomhet

Domstol med klar tale.

Nederland kan ikke la sine borgere laste ned opphavsrettighetbeskyttet materiale uten å bli straffet for det, har en EU-domstol funnet ut, melder Torrentfreak. I dag slipper nederlendere nemlig unna med å blant annet laste ned musikk og film uten fare for represalier. I stedet betales det en «piratavgift» på alle skrivbare medier som harddisker og minnekort.

Denne avgiften går i sin tur igjen til opphavsrettighetshavere, men det er ikke godt nok, mener EU-domstolen. I dommen beskrives avgiftssystemet som en trussel mot det interne markedet, og at systemet er urettferdig overfor de som har opphavsrettighetene.

I bresjen for saken står en rekke elektronikkbutikker og -produsenter, ettersom piratavgiften gjør produktene deres dyrere. I Sverige finnes et lignende system, men der er det i tillegg ulovlig å laste ned opphavsrettighetsbeskyttet materiale.

Mange innsigelser

Retten mente at avkriminaliseringen av fildeling var å betrakte som å oppmuntre til distribusjon av piratmateriale – og det å ofre beskyttelsen av opphavsretten ikke var forenelig med det å gi støtte til formidling av kultur.

Det ble også rettet kritikk mot det faktum at alle blir kollektivt straffet med dette systemet. Ønsker en bruker å legge en film eller et musikkalbum på en harddisk, må avgiften betales uansett – uavhengig av om dette er kjøpt lovlig eller det er piratmateriale lastet ned fra nettet.

Med bakgrunn i alt dette kan ikke det nederlandske systemet tolereres, sa retten.

Kan påvirke andre land

Denne dommen kan få en smitteeffekt på andre europeiske lands lovgivning når det kommer til piratvirksomhet og det å avgiftsbelegge alle kjøpere av lagringsmedier – enten de bruker disse til lovlig kjøpt materiale eller ikke.

Blant de som kan bli rammet er EU-medlem Sverige, med sin praksis der det legges avgifter på alle harddisker og lagringsmedier.

I tillegg kan dette påvirke Sveits, der det også har vært fritt frem for å laste ned piratmateriale for «personlig bruk».

Ulovlig nedlasting er stadig populært:
Se USAs liste over de verste pirat-nettstedene >>>

Kilde: TorrentFreak

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen