Lightning-pluggen Apple har benyttet de siste seks årene er praktisk i og med at den kan plugges inn begge veier, men den er samtidig proprietær. Det vil EU-kommisjonen ha slutt på.
Lightning-pluggen Apple har benyttet de siste seks årene er praktisk i og med at den kan plugges inn begge veier, men den er samtidig proprietær. Det vil EU-kommisjonen ha slutt på. (Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

EU kan forby Apples Lightning-kabel

Men Apple kan komme til å bytte til USB-C før det skjer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

EU-kommisjonen har i et tiår allerede forsøkt å få mobilprodusentene til å enes om en standard for lading.

De peker blant annet på at ulike ladestandarder produserer 51 000 tonn elektronisk avfall hvert år, i tillegg til at det er upraktisk for forbrukerne. 

Nå varsler EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager at det kan bli aktuelt med handling. 

– Gitt den utilfredsstillende fremgangen med den frivillige tilnærmingen, vil kommisjonen snart iverksette en konsekvensutredning for å evaluere kostnader og fordeler ved ulike andre alternativer, svarte Vestager på et spørsmål fra et parlamentsmedlem nylig. Det melder Euractiv

– Utilfredsstillende fremgang 

Etter press fra EU signerte 14 selskaper, inkludert Apple, Samsung og Huawei, nemlig en såkalt «memorandum of understanding» i 2009, hvor de ble enige om å harmonisere laderne til nye mobiler innen 2011.

Apples Lightning-inngang på iPhone. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den gang var det microUSB som ble valgt ut, en standard de fleste Android-mobiler har fulgt frem til USB-C i disse dager er i ferd med å ta over. 

Apples iPhone-modeller har på sin side byttet fra den tidligere 30-pinnerstilkoblingen til Lightning, men begge har vært proprietære Apple-tilkoblinger ingen andre har kunnet bruke. 

Vil Apple bytte uansett? 

Ettersom alle Android-telefoner benytter enten microUSB eller USB-C er det liten tvil om at det er Apple Vestager ser mot i en slik utredning.

Ryktene skal imidlertid ha det til at Apple uansett er i ferd med å bytte ut Lightning med USB-C, men at det ikke vil skje før i neste års iPhone-modeller.

Det vil også løse Apples irriterende praksis med å ha to ulike tilkoblingsstandarder for telefonene og de bærbare datamaskinene sine. Slik det er nå kan du i praksis ikke engang lade telefonen fra MacBooken uten å kjøpe en ekstra overgang. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen