EU kan forby Apples egen kontakt
(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

EU kan forby Apples egen kontakt

Lovforslag vil ha Apple over på standardløsning.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Mobilprodusentenes hang til spesialkabler har vært et stridstema i evigheter. For noen år tilbake gikk mobilprodusentene med på en avtale som sa at Micro-USB skulle bli den nye standarden. Så godt som alle byttet standard, men Apple svarte med å produsere en overgang.

Nå melder dr.dk at det igjen rasles med sablene. Lovforslaget, som først dukket opp i september i fjor, har nå havnet på EU-parlamentets bord. Det som før var en delvis frivllig avtale, ser nå ut til å bli forsøkt gjennomført med tvang.

Det skal allerede nå være flertall i EU-parlamentet for det nye regelverket.

Tvilsomt at Lightning blir vekk

Men, det spørs likevel om Lightning-kabelen blir borte. Et av de viktige irritasjonsmomentene ved dagens ordning er at Apples overgang må kjøpes utenom. Forbrukeren får altså en ekstraregning for standardiseringen. Dermed kan Apple muligens snike seg unna også her ved å inkludere overgangen.

– Problemet med Apples løsning er at du må ut for å kjøpe en ny dings for å få det til å virke. Det vi legger opp til er at det skal være en universallader, som skal kunne brukes av alle, forklarer Christel Schaldemose, danske Socialdemokraternes representant i EU-parlamentet.

IDCs sjefsanalytiker i Norden, Anders Elbak, tviler på at loven vil gi noen særlig endring.

– Jeg tror i stor grad man stadig vekk kan snike seg unna med å bruke adaptere. De kunne for eksempel lagt ved en bordholder til iPhone-en. Er det en adapter, eller en lader, spør Elbak.

Tekniske forskjeller på pluggene

En annen ting som pekes på er at det er forholdsvis store forskjeller på en Lightning-plugg og dagens Micro-USB. Det er av betydning for både tilbehør, og telefonens funksjoner. Dermed kan et standardbytte også gå ut over de samme forbrukerne man ønsker å beskytte.

Lightning-kablene har imidlertid sine svin på skogen de også. Senest i november ble Apple anklaget for å selge skrot, fordi kablene skal ha svært kort levetid.

Få også med deg:
Krav om felles lader kan bety trøbbel for Apple »

(Kilde: dr.dk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen