EU har sett seg lei av «kjøp i app»
Teknofil

EU har sett seg lei av «kjøp i app»

Liker ikke at spill som er "gratis" koster penger.

Stadig flere mobilspill har blitt gratis å laste ned, og finansieres i stedet av dyre mikrotransaksjoner etter at spillet er installert. Nå har trenden blitt så stor at EU har sett seg nødt til å sette saken på agendaen, for å vurdere om det er forbrukerfiendtlig eller ei. 

Mest penger i gratis-apper

Det er mye penger å tjene på mobilapper, og ifølge analysefirmaet Distimo kommer rundt 80 prosent av inntektene i appbransjen fra såkalt in app-kjøp, skriver Cellular-News.

Over halvparten av appene i de europeiske applikasjonsbutikkene markedsføres som "gratis", selv om du i virkeligheten trolig vil være nødt til å betale penger i form av mikrotransaksjoner i spillet. 

— Å villede forbrukerne er åpenbart en dårlig foretningsmodell, og går imot EUs ånd og regler om forbrukerbeskyttelse, skal EUs justiskommisjonær Viviane Reding ha sagt, ifølge nettstedet BGR.

Vil samarbeide med app-industrien

Barn er spesielt utsatt for de villedende prisene, og EU-kommisjonen vil nå jobbe tett sammen med flere av de største selskapene i bransjen, slik som Google og Apple, for å få bukt på problemene. Det største ønsket fra EU-kommisjonen skal være langt bedre merking om spillet er gratis eller ei, og veldig klare advarsler om at spillet tar betalt for ulike tjenester. 

— Vi forventer veldig klare svar fra app-industrien på bekymringene som har blitt reist av forbrukere og nasjonale forbrukerråd i Europa, uttalte Reding. 

Mikrotransaksjoner fortsetter å være et problem: 
Barn kjøpte smurfebær for 24 000 kroner »

(Kilde: ReutersBGR, Cellular News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen