Etterlengtet Tungsten-oppfølger

PDA-produsenten palmOne lanserte høsten 2003 en PDA med navnet Tungsten E. Denne enheten fikk etter hvert status som en av de mest solgte PDA-ene noensinne, og har gått sin seiersgang verden over. Gleden var derfor stor blant Tungsten-fansen når palmOne nylig lanserte oppfølgeren til den populære PDA-en: Tungsten E2.

Få, men viktige oppgraderinger
Tungsten E2 har ikke fått så mye nytt under panseret i forhold til sin forgjenger, men det trenger ikke å ha vært noe minus. For å sitere tester fra flere forskjellige utenlandske nettsteder: Man reparerer ikke noe som fungerer.

Tungsten E er en relativt liten PDA, og med dimensjoner på 114 x 78 x 15 mm og en vekt på 133 gram kan man heller ikke kalle etterfølgeren E2 for noen tungvekter.

Under skallet til E2 har palmOne gjort enkelte oppjusteringer. Blant annet har enheten fått flash-minne istedenfor RAM. Fordelene med dette minnet er at det ikke tømmes hvis enheten slås av, slik at man ikke trenger å bekymre seg for å gå tom for strøm. Flash-minne krever i tillegg mye mindre strøm enn vanlig RAM, slik at batteriet varer lenger.

Minnekapasiteten til enheten er på 32 MB. Av dette er seks MB reservert for de forskjellige applikasjonene som er integrert i operativsystemet, noe som blant annet gjør at programmene starter raskere opp. Dette betyr at man sitter igjen med 26 MB til de data man måtte ønske å lagre på enheten.

Ettersom 26 MB blir altfor lite om man vil bruke Mp3-spilleren og mange andre funksjoner, har enheten også støtte for minnekort av typen MMC eller SD-kort. I tillegg kan man bruke SDIO-kort, som kan brukes til å gi enheten nye funksjoner.

Prosessoren til E2 er av typen Intel XScale, og har en hastighet på 200 MHz. Dette er mindre enn de mer avanserte PDA-ene, som i disse dager kommer med 533 MHz prosessorer. E2 har for øvrig gitt fra seg rundt dobbelt så høy poengsum som forgjengeren når ytelsen har blitt testet med benchmark-programmer.

Blåtann og Wi-Fi - internett overalt
Mens Tungsten E nærmest er blottet for trådløse standarder, har palmOne valgt å gi oppfølgeren blåtann-støtte. Dette åpner blant annet for å bruke blåtanntastatur, bruke trådløse printere og koble til en GPS-mottaker med blåtannstøtte.

Blåtannstøtten sørger også for at man kan koble E2 opp mot internett via mobiltelefonen. Enda mer interessant er det imidlertid at PalmSource skal lansere drivere som gjør det mulig å bruke SDIO Wi-Fi adapter, et trådløst nettverkskort som tidligere har vært forbeholdt dyrere modeller.

Ved å investere i et Wi-Fi adapter vil man kunne koble seg opp på nett i bredbåndshastighet omtrent overalt i de største byene i landet.

Skarpere skjerm og bedre batteri
Skjermen til E2 er på papiret den samme som hos forgjengeren - en 320 x 320 punkters TFT-skjerm med 16 bits fargedybde. PalmOne hevder imidlertid at skjermen til E2 både er skarpere og har bedre fargegjengivelse, noe som blir bekreftet av de nettstedene som har testet enheten.

Bedre skjermer pleier å bety mindre batterikapasitet, noe som absolutt ikke er tilfelle denne gangen. Batteriet til E2 holder nemlig ut dobbelt så lenge som batteriet til forgjengeren før det tar kvelden. Batterilevetiden ved bruk av Mp3-spilleren er enda mer imponerende. Mens Tungsten E kun holdt ut i omtrent fire timer greier forgjengeren tre ganger mer - hele 12 timer.

E2 byr stort sett på den samme programvarepakken som forgjengeren, noe som betyr at man blant annet kan lese og redigere Word- og Excel-dokumenter, i tillegg til at man kan lese filer i Adobes PDF-format.

Enheten har en pris på $249, noe som tilsier en norsk pris på omtrent 2500 kroner. E2 er allerede på vei ut til butikkhyller verden over, og vil nok dukke opp her til lands innen rimelig tid.

(Kilder: infoSync World, Brighthand, Techworld, palmOne )

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen