Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen)

Etter tre runder i rettssalen slipper Telenor å avsløre identiteten til piratnedlastere

Vant i Høyesterett mot Scanbox.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I 2015 spredde åtte forskjellige Telenor-kunder dramafilmen The Captive på nettet via via bittorent-teknologi. Filmdistributøren Scanpix fikk tak i IP-adressene deres, men da de spurte om personopplysningene deres, satte Telenor foten ned. 

Saken ble tatt til Oslo tingrett, hvor Telenor kom seirende ut. Scanpix anket, fikk saken opp i Borgarting lagmansrett, hvor saken nå var snudd på hodet. Denne runden var det Scanpix som vant, og Telenor anket saken til Høyesterett. 

I forrige uke ble dommen endelig avgjort: Telenor trenger ikke å identifisere hvem som befinner seg bak de åtte IP-adressene, skriver VG.

– En seier for personvern

Telenor er åpenbart fornøyde med avgjørelsen, noe som kommer godt frem i uttalelsen fra kommunikasjonsdirektøren deres, Torild Lid Uribarri, til VG

– Dette er en seier for kundenes personvern og for oss. Telenor sympatiserer selvsagt ikke med ulovlig fildeling, men vi har også et ansvar for å beskytte våre kunder.

Kunne ha ført til en flom av lignende innsynskrav

Også Forbrukerrådet og IKT-Norge skal ha vært sterkt engasjerte i saken, og skrev et felles støtteinnlegg for Telenor i forkant av avgjørelsen. I brevet skriver de blant annet at avgjørelsen i Høyesterett ikke bare er viktig i dette éne tilfellet, men at det vil sette presedens for mange lignende saker fremover.

De nevner blant annet Njord-saken som vi har skrevet om tidligere, hvor danske rettighetsinnhavere har sendt trusselbrev til nordmenn. Skulle Høyesterett ha stemt i Scanpix' favør skriver Forbrukerrådet og IKT-Norge at det trolig ville ha åpnet dørene for en stor økning av lignende begjæringer. 

Torgeir Waterhouse fra IKT-Norge er dermed naturlig nok veldig fornøyd med Høyesteretts avgjørelse: 

– Den måten data som dette har blitt brukt tidligere viser med all tydelighet at rettsavgjørelsen er riktig. Det er ingen sammenheng mellom alvoret i den typen nedlastning og konsekvensene det får for de som blir utlevert og anklaget basert på en veldig løs mistanke, sier han til VG.

Les også: The Pirate Bay er blokkert av norske internettleverandører »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen