(Bilde: White House Photo, Pete Souza)

Etter 30 år har verdens mektigste fly fått nye telefoner

Ny, toppsikker telefonlinje installert.

USAs president Barack Obama er en av verdens mektigste menn, og en av hans trofaste kompanjonger på reise et av to spesialbygde Boing 747-fly. Disse betegnet ofte som Air Force One, en betegnelse et fly automatisk får når presidenten oppholder seg i det.

De aldrende Boing-flyene er etter alt å dømme toppmoderne fly, noe av det sikreste å fly på kloden, og som proppet med tonnevis av hypermoderne teknologi.

Slik ser det nye systemet ut. .
Slik ser det nye systemet ut. .Foto: L-3 Communications

Likevel er det ikke alt så moderne som du kanskje skulle tro. Inntil nylig hadde Air Force One-flyene det samme telefonsystemet ombord som det de hadde da de rullet ut av Boing-fabrikken tilbake på 80-tallet. 

Nå kan imidlertid presidenten gjøre samtaler i et helt splitter nytt telefonsystem. De gamle tradisjonelle telefonene er blitt skiftet ut med det nyeste innen teknologi, og ved hjelp av fargekoder kan presidenten vite om samtalene han fører er sikre eller ikke, skriver blant annet Extremetech.   

Bakgrunn fra militæret 

Kommunikasjonssystemet den amerikanske presidenten nå skal sette sin lit til, er levert av L-3 Communications, som fra før har levert telefonutstyr til det amerikanske militæret. Selve telefonsystemet går under navnet AEP, som er en forkortelse for Airborne Executive Phone. 

De tekniske spesifikasjonene rundt de nye telefonene er naturligvis en strengt bevart hemmelighet, og det antas at det koster svimlende summer. 

En av de store forskjellene er at presidenten ikke lenger må ha to telefoner overalt i flyet. Før var det to telefoner, en hvit og en brun. Sistnevnte var en sikret linje, mens den hvite telefonen ikke hadde noen form for sikring. Den nye telefonen er begge deler kombinert i samme enhet. 

Displayet på telefonen endrer farge avhengig av om Obama vil kommunisere med eller uten en sikker forbindelse, hvor displayet blir rødt for å indikere at forbindelsen er lukket for omverden, mens fargen grønn indikerer det motsatte. 

Samtidig lyser en lampe på baksiden av telefonen, som med de samme fargene viser hvilken modus presidenten snakker i. 

Må fungere i 10 000 meters høyde

Obama i en usikret samtale sammen med en medarbeider. .
Obama i en usikret samtale, sammen med en medarbeider. Foto: White House Photo, Pete Souza

Flyene som frakter presidenten befinner seg som oftest 10 000 meter over havnivået. Med en fart på rundt 900 kilometer i timen kreves det avanserte systemer for å holde samtalene mellom presidenten og andre viktige personer hemmelig. 

Også utstyret som brukes til å overføre samtalene blir levert av L-3 Communications. Dette systemet går under navnet GSIMS, Global Secure Information Management System, og skal altså sørge for at samtalene fra flyet når viktige personer over hele verden. 

Hva dette systemet gjør og innebærer er en strengt bevoktet hemmelighet, men Extremetech antar på at det er et tilsvarende system på bakken som tar i mot signalet, og at samtalen på vei dit er kraftig kryptert. 

I et digitalt samfunn er sikkerhet stadig viktigere
Les om hvorfor Norge er det tredje sikreste landet i verden »

(Kilde: Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen