Guide

Ett tastatur til flere PC-er

De siste årene har bedre operativsystemer, flerkjernede prosessorer, flerskjermsløsninger og dugelige mengder RAM ført til at multitasking, altså det å kjøre flere programmer eller oppgaver samtidig på datamaskinen, er blitt langt mer vanlig. Oppsett med flere forskjellige datamaskiner finnes likevel fremdeles. Det kan for eksempel være snakk om å bruke en datamaskin til spilling eller tunge jobber som rendring og konvertering, eller at man må bruke Linux eller Windows til visse oppgaver og ønsker å kjøre dette parallelt med jobbing på en Mac.

For å unngå å fylle opp skrivebordsplassen med x antall mus og tastaturer betyr dette gjerne bruk av en KVM-svitsj (Keyboard, Visual, Mouse), en løsning der brukeren kan velge datamaskin med en fysisk bryter. Men en slik svitsj koster både penger og betyr at det blir en del mer ledninger å holde orden på.Heldigvis finnes det også programvare som kan gjøre en del av denne jobben, og applikasjonen Synergy fikser dette på en svært elegant og ikke minst rask måte. Her bytter du frem og tilbake mellom datamaskinene ved ganske enkelt å flytte muspekeren til neste skjerm, akkurat på samme måte som ved en flerskjermsløsning på en vanlig PC. Dette krever heller ikke noen spesiell maskinvare, det holder med at alle datamaskinene er på samme LAN (lokalnettverk). Datamaskinene kan også kjøre forskjellige OS.Synergy+
Den originale Synergy har dessverre ikke vært i utvikling siden 2006, men til glede for dataentusiaster verden over tok noen utvikere på seg den oppgaven i fjor. Under navnet Synergy+ får du nå en fikset oppdatert Synergy med støtte for både 32- og 64-bit Windows 7 og Vista, samt Mac OS 10.6.

Ulempen med Synergy+ kontra en KVM er selvsagt at man ikke kommer unna med kun en skjerm. Dette kan likevel på et vis ordnes hvis monitoren har flere videotilkoblinger (noe jo mange moderne skjermer har). Om det er tilfelle kan nemlig den andre datamaskinen kobles opp mot den sekundære tilkoblingen, og så kan man fysisk bytte kildeinngang ved behov.

Synergy+ er fri programvare og du finner det her. Det kan for øvrig være smart å sjekke ut FAQ-en.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen