Noctuas kommende vifte har innebygd aktiv støykansellering for å holde støyen så lav som mulig.
Noctuas kommende vifte har innebygd aktiv støykansellering for å holde støyen så lav som mulig. (Bilde: Noctua)

Ett trykk, og viften blir 20 dB stillere

Noctua viser frem viften med aktiv støydemping.

Vi har visst at vifteprodusenten Noctua har jobbet med å lage en tilnærmet støyfri vifte, men ikke før nå har vi sett hvordan den fungerer i praksis. Nå har selskapet lagt ut en video på Youtube som viser den støykansellerende teknologien i aksjon, som skal gjøre viften omtrent 20 dB stillere.

Låter som en tregere vifte

Det er vifteklassikeren NF-F12 som har fått spesialbehandling av selskapet, og blitt utstyrt med patentert støykansellerende teknologi fra det svenske selskapet RotoSub. Målet er imidlertid ikke å gjøre viften helt lydløs, men å dempe viftens 2500 runder i minutter til å høres ut som en vifte med bare 1500 runder i minuttet.

Dette utgjør omtrent 20 dB, og i videoen er det liten tvil om at forskjellen er merkbar.

Teknologien som Noctua og RotoSub bruker registrer lyden som kommer fra viften, og sender ut "motsatte" lydbølger for å blanke ut viftas egenlyd – også kjent som aktiv støykansellering eller ANC (Active Noise Cancellation). Teknologien blir vanligvis brukt i blant annet i hodesett, for å fjerne bakgrunnslyder.

Kommer neste år

Viften i videoen ble vist frem på Computex-messen forrige uke, men er fortsatt et godt stykke unna lansering. Planen skal være å få den ut på markedet innen 12 til 18 måneder – altså i andre halvdel av 2013.

Foreløpig er det bare Noctua som har vist frem en vifte med slik støykansellerende teknologi, men forhåpentligvis får vi etter hvert også teknologien i andre viftetyper og hos andre produsenter.

(Kilder: Engadget, Noctua)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen