Etablerer i India

Med sine 2 millioner nye abonnenter hver måned, har India blitt et av verdens hurtigst økende land hva angår mobilmarkedet.

Den voldsomme tilstrømningen av nye abonnenter kan begrunnes med at India har verdens billigste mobilabonnementer.

Ifølge Nokia vil arbeidet med å bygge fabrikken begynne allerede neste måned. Produksjonen av selve mobiltelefonene er forventet å begynne iløpet av første halvdel av 2006.

Den finske telegiganten beregner å investere mellom ca. 630 og 950 millioner kroner i fabrikken.

Når fabrikken er ferdig og arbeidskraften er på topp, regner Nokia med å ha ca. 2000 ansatte ved fabrikken.

Fabrikkens plassering er langt fra tilfeldig. Nokia har sterkere og sterkere konkurrenter i både LG fra Sør-Korea og USAs Motorola. Ved å plassere sin nye fabrikk i India, får Nokia et sterkere grep om Indias eget voksende mobilmarked, i tillegg til den billige arbeidskraften. Mon tro om det vil føre til at vi får se noen nye ekstra billige telefoner her til lands neste år?

Foreløpig har India 52 millioner mobilkunder, men det er forventet en vekst til 80 millioner innen desember dette året. Dette er svært lovende for Nokia, siden kun 5 av 100 Indere foreløpig eier en mobiltelefon. Dette i motsetning til verdens største mobilmarked, Kina, hvor over 15% av befolkningen er mobilabonnenter.

LG Electronics lager allerede mobiltelefoner i India, og svenske-japanske Sony Ericsson har bedt sine leverandører å utforske mulighetene for salg i landet.

Det indiske mobilmarkedet har en verdi på 3 milliarder dollar, eller 19 milliarder kroner. Markedsanalytikere spår et salg av mellom 30 og 35 millioner mobiltelefoner i løpet av 2005, i motsetning til fjorårets salg på 17 millioner enheter. I tillegg er mer enn halvparten av årets salg forventet å være av mobiltelefoner med fargeskjerm.

Nokia, som allerede har ledelsen innen mobilsalg i India, melder at den nye fabrikken vil produsere både lavpristelefoner så vel som dyrere toppmodeller.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen