Et voktende øye

Mens journalister og analytikere storkjeftet har slaktet fremveksten av kameratelefoner på tur, og beskrevet det som alt fra en overflødig trendbølge som snart vil dø ut til til en av de mest ubrukelige teknologiene i manns minne, har vi andre satt i gang med å faktisk bruke den nye teknologien.

Og hyppige rapporter om nye og stadig mer kreative bruksområder av de nye telefonene viser at mannen på gata faktisk er i ferd med å trykke den nye dippedutten til brystet. Enten det er halvslørete dusjbilder eller kreativ oppspriting av MMS-meldinger det er snakk om, har vi sett hvordan enkelte klarer å la kameratelefonen bli en selvsagt del av hverdagen sin.

Selv den mest drevne MMS-fanatiker og kameratelefon-entusiast har nok allikevel ikke klart å pønske ut så mye flittig og allsidig bruk som det vi får beskrevet i en ny oversikt over kameratelefonens bruksområder fra nettstedet picturephoning.com.

Konsertarrangører er blant de som i høyeste grad fått merke hvordan avanserte mobiltelefoner har gjort sin inntreden blant publikum. Foruten fenomenet der deltakere ringer til vennene sine og deler konserten over telefonen, såkalt "cell-certing", begynner de også å få problemer med kameratelefoner på konsertene.

Stadig flere har nemlig begynt å knipse bilder av idolene sine med kameratelefonen sin, og flere artister beskriver hvordan det tradisjonelle synet med hevede lightere på konsertene etterhvert har blitt avløst av rad på rad med hevede kameratelefoner. Og mens man i dag kun knipser slørete enkeltbilder, tenker arrangørene med skrekk og gru på hva som vil skje når telefoner med skikkelig videofunksjon begynner å gjøre sin inntreden på markedet.

Bokhandlere er heller ikke særlig fornøyde med kameratelefonens inntreden, og flere rapporter forteller om hvordan mange simpelten knipser bilder av enkeltsidene i bøker og magasiner istedenfor å kjøpe dem. Hvorvidt dette vil bli et reelt salgsproblem er nok allikevel heller tvilsomt - vi tror nok de færreste begir seg ut på en piratkopiering av en god, tjukk roman med slike metoder.

Den britiske frisørkjeden Toni&Guy har heller valgt å snu det nye fenomenet til sin egen fordel, og har startet en ny MMS-tjeneste der kunder kan bestille bilder av forskjellige hårklipper til mobiltelefonen sin. Tanken er at man dermed skal kunne sitte hjemme i ro og fred og diskutere klipp og hårlengde med familie og venner før man kommer bort til frisørsalongen.

Kameratelefoner har imidlertid også sin nytte til langt mer noble formål, noe brannvesenet i Skottland har bevist. Her har man begynt å utstyre brannmennene med kameratelefoner på jobb, slik at de kan ta bilder av brannskadde offer og sende dem til sykehuset mens de enda er på ulykkesstedet. Dette gjør det mulig for sykehuspersonellet å drøfte og planlegge operasjonen i forkant av ankomsten.

Politivesenet i Malaysia har også innsett nytteverdien av kameratelefonene, og har åpnet en egen mottakssentral der man kan sende inn bilder av ugjerninger og kriminalitet man har tatt med kameratelefonen. De første resultatene har vært svært lovende, og allerede etter den første uken mottok de 10 meldinger til dagen som blant annet har bidratt til å oppklare flere narkotikasaker.

Et kanskje like viktig bruksområde for kameratelefonene er imidlertid hvordan de er med på å sikre enkeltindividet et talerør til det offentlige rom. Med kameratelefonens inntreden har man plutselig mulighet til å dokumentere hendelser kun hjulpet av et verktøy man alltid har liggende i lomma.

     

Kameratelefon-baserte weblogger har gjentatte ganger vært de viktigste kildene for informasjon i katastroferammede områder, for eksempel under de store skogbrannene i California og da New York ble rammet av strømbrudd tidligere i år. Webloggere har fortløpende lastet opp bilder de har tatt med telefonen rett opp på nett via telefonens GPRS-tilkobling, og dermed brakt ut informasjon og bilder i et mye høyere tempo enn det de etablerte mediene har klart å få til.

To politimenn fra USA fikk også erfare hvordan et nytt medie etterhvert har etablert seg, da de i et rent rasistisk trekk parkerte utenfor en hip-hop konsert i Portland med en svart gorilla festet i grillen på bilen sin. Flere av tilskuerene reagerte med å diskret dra frem kameratelefonene sine og ta bilder av politibilen, som senere figurerte både på TV og i aviser over hele USA.

Med hendelser som dette i minne, kan man vanskelig bestride at kameratelefonen er i ferd med å skape store omveltninger i det moderne samfunnet slik vi kjenner det i dag. Etterhvert som en stadig større del av befolkningen bærer rundt på en kameralinse, vil man utvilsomt se en fortsatt fremvekst av dette nye og på mange måter banebrytende mediumet, som i dag knapt har rukket å ta sine første steg.

Det er mange meninger om denne utviklingen faktisk kommer oss til gode, eller om den bare er nok et skritt på vei mot George Orwells 1984. At kameratelefonen har kommet for å bli, er det ihvertfall ingen som tør betvile.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen