Test

Et virkelig mobilt HD-kamera

HDC-S9 er et3CCD-kamera med full HD-oppløsning. Kameraet er ment for den alminnelige forbruker, og er ikke utstyr med tilbehørssko for ekstra lys. Vekten er svært lett, noe som er en fordel så lenge du går med kameraet i jakkelomma. Når du filmer blir kameraet nesten i letteste laget, ettersom det er vanskeligere å holde et så lett kamera stødig. Kameraet har imidlertid en bildestabilisator som fungerer rimelig greit.

På toppen av kameraet sitter en mikrofon som tar opp 5.1-lyd

SD-kort eller harddisk
Kameraet finnes i to varianter, med og uten harddisk. Vi har testet kameraet uten harddisk, og benyttet et 4GB minnekort som vi fikk låne av produsenten (følger ikke med).

Ved opptak lagres filene på minnekortet i form av MTS-filer. Til tross for ta vi har flere redigeringsprogrammer på PC-en, så er det bare den medfølgende prøveversjonen av Studio Plus som klarer å åpne filene.

Lett å fikse
Men formatet er ikke så fremmed som det kan se ut til. Bytter du endelsen på filene fra MTS til MPEG kan du åpne dem i alle redigeringsprogrammer. For å få fullt utbytte må du riktig nok ha et redigeringsprogram som lar deg redigere i HD-formatet.

Et minnekort på 4GB holder til ca 50 minutter opptak i full HD.

Betjeningen av kameraet er enkelt, ikke minst om du setter alt på auto. Men vi merker oss at kameraet sliter ved rask panorering (når vi svinger kameraet fra side til side). Da dukker en advarsel opp på skjermen.

Knapper
Det er relativt få knapper du må forholde deg til. De fleste innstillinger gjøres ved hjelp av en liten joystick. Ved avspilling får denne joysticken jobben som start-stopp-pause-spole og bytte kutt-knapp. Kameraet har komponentutgang, men ikke HDMI. I tillegg har den vanlig analog A/V-utgang.


Det er relativt enkel betjening av kameraet.

Ved svakt lys blir det en god del støy i bildene, og da er det ingen ting å hente på at kameraet har høy oppløsning. I godt lys er det derimot en fryd å se hvordan kameraet plukker opp detaljer. Fargegjengivelsen er også god. Mikrofonen er følsom, men plukker opp en del sjenerende vindsus, til tross for at den har en innstilling som skal dempe dette.

Batteri
Batteriet er på 1320 mAh, og holder godt til en times opptak, i alle fall når batteriet er nytt. Men du kan ikke lade batteriet mens det står i kameraet. Du kan heller ikke lade batteriet mens du bruker omformeren som strømforsyning til kameraet.

Vi savner muligheten for å koble til en ekstra mikrofon, ettersom det ville gjøre det mulig å gjøre opptak av samtaler uten at du er nødt til å få med all omgivelsesstøyen.

Kameraet har en teknologi som gjenkjenner ansikter og holder dem i fokus.

Pre-rec
En god funksjon å trekke frem er kameraets evne til å gjøre opptak før du trykker på opptaksknappen. Ved å bruke funksjonen pre-rec (egen knapp) får du med de siste tre sekundene før du trykker på opptaksknappen. Det er kjekt om du venter på at noe skal dukke opp, og ikke ønsker å filme hele venteperioden for å være sikker på å få med begynnelsen. Men du må selvsagt holde kameraet mot motivet.

Alt i alt er dette et videokamera som egner seg godt for den glade amatørfotograf, men som blir litt for puslete om du vil lage dine egne dokumentarfilmer. Den kompakte størrelsen gjør at du ikke behøver å kvie deg for å ta kameraet med deg, og den høye bildeoppløsningen gjør det mulig å levere imponerende videokvalitet på storskjermen.

Men husk at ikke noe videokamera er bedre enn personen som holder det. De fleste mislykkede videoopptak er ødelagt av feil belysning, kjapp panorering, brå kutt, skjelvende hender, feil utsnitt og skjemmende inn- og utzooming. Da hjelper det ingen ting med høy bildeoppløsning. 

Optikken fra Leica er det ingen ting å utsette på. Kameraet har hele 10 ganger optisk zoom.
 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen