Et skritt nærmere overvåkning
Teknofil

Et skritt nærmere overvåkning

Annonsør­innhold
Les hele saken »
I fjor høst startet det en heftig debatt om det nye Datalagringsdirektivet. Ifølge dette direktivet skal alle EU-land og EØS-land innføre lagring av all bruk av nett- og teletjenester. Teleselskapene skal da få ansvar for å lagre informasjon om når deres kunder ringer eller sender meldinger, hvem de ringer og sender meldinger til og hvor de befinner seg.

På samme måte skal nettbruk også logges slik at politiet og andre senere kan få tilgang til informasjon om når du gikk på nett, hvem du sender mail til og hvilken IP-adresse du benyttet deg av for å koble deg på nettet. Informasjonen skal ifølge direktivet lagres fra seks måneder til to år.

Her kan du lese alt om Datalagringsdirektivet.

Våpenhvile til nå
Det var ikke uten grunn at Datatilsynet, politiske partier og andre organisasjoner gikk ut og advarte kraftig mot direktivet. De mente at dette direktivet vil medføre en fare både for personvernet og for den demokratiske ytringsfriheten. Kripos på sin side gikk ut og anbefalte implementeringen av direktivet. Etter hvert gikk partene inn i en slags våpenhvile da Irland klaget direktivet inn for EU-domstolen. De mente de ikke var pålagt å innføre direktivet da dette omhandlet justis- og politimessige forhold i EU-avtalen og ikke markedsforhold. I så fall kunne norske politikere enkelt avslå å innføre direktivet. Norske myndigheter sa de ville vente til dommen her var satt før de behandlet direktivet selv.

Nå er dommen satt og den ser ikke overveldende positiv ut med henhold til ditt personvern.

Klart for omkamp
EU-domstolen i Luxemburg har ifølge Datatilsynets hjemmesider vedtatt at direktivet gjelder markedsforhold i EU, Norge som EØS-land kan dermed ikke umidelbart avvise direktivet. EU-land kan dermed ikke avslå å innføre direktivet. Dermed er det duket for at våpenhvilen er over og norske myndigheter selv må ta tak i direktivet og se på hvordan det skal behandles her i landet. Datatilsynet ser på sin side ingen grunn til å gi opp kampen.

- Det er fremdeles et åpent spørsmål om Datalagringsdirektivet blir implementert i norsk rett ved et stortingsflertall. Styresmaktene har et valg. I den videre prosessen blir det et grunnleggende spørsmål hvor langt de er villige til å gå når det gjelder tilrettelegging av overvåkning av borgerne, sier seniorrådgiver hos Datatilsynet, Guro Slettemark, ifølge pressemelding.

Den norske regjeringen har tidligere gitt uttrykk for at de helst vil unngå hele direktivet. Statssekretær Steinulf Tungesvik har tidligere sagt til Teknofil at de jobber for å unngå direktivet i sin helhet. Om dette blir det gjeldende mantraet nå gjenstår å se.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen