Et programmeringssamfunn som fungerer?

Utviklere har lenge hatt et stort behov for å kommunisere og å lære nye ting. Den enorme mengden programmeringsbøker er et godt eksempel på dette. Da Internett først ble tilgjengelig begynte en stor mengde programmerere å bruke Usenet for å utveksle informasjon og lære nye ting. IRC var lenge veldig populært, og de siste årene har webforum vært det ultimate. Men hvor mye har du egentlig lært?

De to kjente bloggerne Jeff Atwood og Joel Spolsky så for seg at det burde finnes en bedre måte å gjøre det. Bakdelen med forum var ofte at de var vanskelige å søke i, og at veldig enkle spørsmål fra nybegynnere dukket opp på nytt og på nytt. I tillegg var det ingen god filtreringsmekanisme for å finne spørsmål som var interessante.

Fremside på Stack Overflow viser de mest aktive nye spørsmålene.
Fremside på Stack Overflow viser de mest aktive nye spørsmålene.

Ved å låne idéer fra mange ulike nettsider, som blant annet Wikipedia, Digg og Experts Exchange, har Jeff og Joel skapt et nettsted som har potensial til å løse de fleste av disse problemene.

Prinsippet

Om man ser på Stack Overflow, kan man se på det som et vanlig forum hvor man i stedet for kategorier har tagger. Hvert spørsmål kan få flere tagger. Du kan stemme på alle spørsmål og svar, og din stemme gir poeng til forfatteren av det du stemte på.

Om du stiller et spørsmål kan du markere et av svarene som korrekt, og dette svaret vises direkte under ditt spørsmål. I tillegg vil alle de andre svarene andre brukere har gitt være sortert etter hvor mange stemmer de har fått. Det gjør at de beste svarene veldig ofte havner blant de første svarene til et spørsmål.

Artikkelforfatter har fått en liten samling med emblemer.
Artikkelforfatter har fått en liten samling med emblemer.

En del handlinger du gjør blir målt, og du får såkalte emblemer når du har gjort nevneverdige ting i systemet. Blant annet har undertegnede fått "Critic"-emblemet fordi jeg har stemt negativt på noen andres svar, og "Nice Question" fordi et spørsmål jeg stilte har fått mer enn 10 stemmer.

Dette gjør at Stack Overflow er mindre diskusjonsaktig enn andre slike nettsider vi har sett, på grunn av den manglende kronologiske rekkefølgen på svarene. Det er mer et spørsmål og svarformat, noe som er litt uvant i begynnelsen.

I motsetning til lignende tjenester, som f.eks. Experts Exchange, er Stack Overflow helt gratis. Du trenger faktisk ikke å opprette en konto for å opprette og svare på spørsmål. Og selv om du ikke er registrert kan svarene dine få poeng. Dersom du senere registrerer en konto vil disse poengene telle mot din konto (så lenge du fremdeles har nettlesercookien, da).

Stack Overflow er også i all hovedsak brukerstyrt. Når du får en del omdømme på nettsiden, får du automatisk muligheten til å redigere andres poster. Det er antatt at du bare bruker dette til å fikse problemer med spørsmålet, og det er veldig enkelt å omgjøre endringer andre har gjort. Du må derimot ha ganske høyt omdømme på nettsiden før du får lov til å redigere andres poster.

Fungerer det?

Artikkelforfatter har vært med på Stack Overflow siden det var en lukket beta, og allerede i den lukkede betaen fungerte Stack Overflow bra. På grunn av Jeff og Joels store publikumsmengde (begge er blant verdens 100 mest populære bloggere) var den lukkede betaen ikke fullt så lukket som vanlig, da det var snakk om at det mot slutten ble sluppet inn over tusen nye brukere om dagen.

Og ja, Stack Overflow fungerer overraskende bra. Jeg har stilt fem spørsmål på Stack Overflow, og på disse har jeg fått gode svar på fire av dem. Det spørsmålet jeg ikke fikk noen gode svar på var nok fordi det var et alt for åpent spørsmål.

Aksepterte svar ligger helt inntil spørsmålet, mens det svaret som har fått mest stemmer ligger rett under der igjen.
Aksepterte svar ligger helt inntil spørsmålet, mens det svaret som har fått mest stemmer ligger rett under der igjen.

Det er også underlig fascinerende å gi andre svar på sine spørsmål. Ofte kommer du over et spørsmål hvor svaret er trivielt for deg, og du kan avgi et raskt svar. Andre ganger er det kommet inn flere gode, men ulike svar, og du kan da sette deg ned og kombinere disse svarene til et sammenhengende svar.

Å gi stemmer til spørsmål og svar er svært enkelt, et lite klikk på en pil oppover, og så er det gjort. Alle stemmer oppover gir forfatteren av artikkelen +10 i omdømme, og dersom du stemmer noen ned mister forfatteren bare 2 omdømmepoeng. Men for å sørge for at ingen kan gå og stemme negativt på alt de kommer over, mister du også selv 2 omdømmepoeng om du er kritisk.

Emblem-systemet fungerer veldig bra, og det kan være meget tilfredsstillende å få tildelt et emblem. Spesielt er det gøy å få emblemer som "Nice question" eller "Nice answer", noe som viser at andre setter pris på det du har gjort.

Miljøet

Men sett bort fra det tekniske, så er miljøet på Stack Overflow veldig bra. Vi har inntrykk av at de fleste brukerne er erfarne programmerere innen et gitt programmeringsspråk, men på grunn av nettsidens bredde får man nybegynnerspørsmål i alle kategorier.

Det blir postet veldig mange spørsmål hver dag, men de aller fleste spørsmålene har fått minst et svar i løpet av en halvtimes tid, nesten uansett når på døgnet det blir lagt ut. Og her finnes spørsmål om det fleste programmeringsspråk; C#, Java, C++, Javascript, PHP og Python er alle blant de ti mest brukte taggene.

Kritikk

Selv med alle dets gode sider, har nettsiden fått en del kritikk. Det vanligste er at den er svært lett å bli avhengig av, noe som har gitt den kallenavnet "Crack Overflow." Dette kan vi nesten ikke trekke dem for.

Det vi kan trekke dem for, er det kompliserte registreringssystemet. For å kunne registrere deg må du ha en OpenID-konto, og det er ikke alltid like lett å skaffe. OpenID er en standard som lar deg bruke en enkelt pålogging på flere ulike nettsider, men foreløpig er det ganske få nettsider som støtter denne standarden. OpenID gjør det derfor til tider vanskelig å opprette en konto.

Du kan oppgi hvilke tagger du er mest interessert i, og spørsmål med disse taggene får gul bakgrunn.
Du kan oppgi hvilke tagger du er mest interessert i, og spørsmål med disse taggene får gul bakgrunn.

Siden har også en del små irritasjonsmomenter, slik som at du ikke kan markere dine egne svar som korrekte. Det var noe som i utgangspunktet var godkjent, som ble innført senere. Si at du har slitt med et problem i en uke, og i begynnelsen av uken spør du Stack Overflow om hjelp, men du får ingen fullgode svar. Når du da selv kommer over svaret, og poster det, får du ikke markert det som korrekt.

Mange har også kritisert det noe enkle designet. Personlig syns artikkelforfatter at designet fungerer bra, og kommer lite i veien. Men det er langt fra pent å se på.

Konklusjon

Stack Overflow er sannsynligvis det beste engelskspråklige programmeringsmiljøet vi har sett. Teknologien rundt fungerer bra. Miljøet som nettsiden er avhengig av har vært der fra dag en, og det er svært få ting å utsette på nettsiden. Og selv uten å delta aktivt selv, er det veldig mye interessant å lese der.

Du finner nettsiden på stackoverflow.com. Det anbefales at du leser gjennom FAQen før du begynner å poste.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen