Et programmeringssamfunn som fungerer?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Utviklere har lenge hatt et stort behov for å kommunisere og å lære nye ting. Den enorme mengden programmeringsbøker er et godt eksempel på dette. Da Internett først ble tilgjengelig begynte en stor mengde programmerere å bruke Usenet for å utveksle informasjon og lære nye ting. IRC var lenge veldig populært, og de siste årene har webforum vært det ultimate. Men hvor mye har du egentlig lært?

De to kjente bloggerne Jeff Atwood og Joel Spolsky så for seg at det burde finnes en bedre måte å gjøre det. Bakdelen med forum var ofte at de var vanskelige å søke i, og at veldig enkle spørsmål fra nybegynnere dukket opp på nytt og på nytt. I tillegg var det ingen god filtreringsmekanisme for å finne spørsmål som var interessante.

Fremside på Stack Overflow viser de mest aktive nye spørsmålene.
Fremside på Stack Overflow viser de mest aktive nye spørsmålene.

Ved å låne idéer fra mange ulike nettsider, som blant annet Wikipedia, Digg og Experts Exchange, har Jeff og Joel skapt et nettsted som har potensial til å løse de fleste av disse problemene.

Prinsippet

Om man ser på Stack Overflow, kan man se på det som et vanlig forum hvor man i stedet for kategorier har tagger. Hvert spørsmål kan få flere tagger. Du kan stemme på alle spørsmål og svar, og din stemme gir poeng til forfatteren av det du stemte på.

Om du stiller et spørsmål kan du markere et av svarene som korrekt, og dette svaret vises direkte under ditt spørsmål. I tillegg vil alle de andre svarene andre brukere har gitt være sortert etter hvor mange stemmer de har fått. Det gjør at de beste svarene veldig ofte havner blant de første svarene til et spørsmål.

Artikkelforfatter har fått en liten samling med emblemer.
Artikkelforfatter har fått en liten samling med emblemer.

En del handlinger du gjør blir målt, og du får såkalte emblemer når du har gjort nevneverdige ting i systemet. Blant annet har undertegnede fått "Critic"-emblemet fordi jeg har stemt negativt på noen andres svar, og "Nice Question" fordi et spørsmål jeg stilte har fått mer enn 10 stemmer.

Dette gjør at Stack Overflow er mindre diskusjonsaktig enn andre slike nettsider vi har sett, på grunn av den manglende kronologiske rekkefølgen på svarene. Det er mer et spørsmål og svarformat, noe som er litt uvant i begynnelsen.

I motsetning til lignende tjenester, som f.eks. Experts Exchange, er Stack Overflow helt gratis. Du trenger faktisk ikke å opprette en konto for å opprette og svare på spørsmål. Og selv om du ikke er registrert kan svarene dine få poeng. Dersom du senere registrerer en konto vil disse poengene telle mot din konto (så lenge du fremdeles har nettlesercookien, da).

Stack Overflow er også i all hovedsak brukerstyrt. Når du får en del omdømme på nettsiden, får du automatisk muligheten til å redigere andres poster. Det er antatt at du bare bruker dette til å fikse problemer med spørsmålet, og det er veldig enkelt å omgjøre endringer andre har gjort. Du må derimot ha ganske høyt omdømme på nettsiden før du får lov til å redigere andres poster.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen