Et hjertesukk til alle produsentene

Vi skjønner jo alle at produsentene ønsker å framstille produktene sine så attraktivt som mulig, og at de derfor uttaler seg svært svulstig til tider. Det varierer hvor ille dette er, men de verste er amerikanske pressemeldinger som er oversatt til norsk av oversetterbyråer uten kompetanse innen fagområdet.

Eksempel må dårlig oversettelse som<BR>gjør det hele meningsløst.
Eksempel på dårlig oversettelse som
gjør det hele meningsløst.

Forrige uke, fikk vi for eksempel inn en pressemelding som inneholdt følgende formulering i ingressen ” Innebygget støtdempende enhet basert på mekanisk CCD teknologi”. Jeg forstår ikke hva som står der, men kan gjette meg til hva det betyr. Spørsmålet er hva som er vitsen med dette. Dette høres kanskje flott ut (vel, egentlig gjør det ikke det heller), men det sier over hodet ingen ting. Er det det som er poenget? At det skal høres flott ut, så vi blir imponerte, uten å få vite noe som helst?

Det er sikkert et moment av innsparing her – man bruker et oversettelsesbyrå, og glemmer å sjekke om de faktisk vet hva de driver med. Det tror jeg faktisk ikke er veldig besparende i lengden.

For et års tid siden fikk vi inn en pressemelding på et billigkamera som hadde ”stor 1,8 tommers skjerm”. Jeg vil gjerne vite hvordan produsenten har fått en 1,8 tommers skjerm til å bli stor. Dette hjelper ikke leseren, og er mer ment til å forvirre enn til å informere.

Et annet eksempel er uvanen med å oppgi et produkts vekt uten batteri og minnekort. Hvem i all verden er interessert i å vite hvor mye det veier uten batteri og minnekort? Da kan du jo ikke bruke det, og informasjonen er fullstendig irrelevant. Selvfølgelig ser det lettere ut når du oppgir slike data, men så lenge det finnes kun ett batteri som passer, og en type minnekort, er det kun et markedsføringsjippo å oppgi vekten på denne måten. Mange vil kanskje hevde at så lenge de andre gjør det, må vi også gjøre det, så ikke våre kameraer ser tyngre ut, men da er det vel ikke verre enn å oppgi begge deler? Det samme gjelder for eksempel tykkelse. Ikke oppgi tykkelsen på det tynneste stedet. Vi vil vite om det er plass i lomma, ikke hvor skjevt dere har klart å lage det. Gi oss informasjon vi trenger i stedet for intetsigende svada.

Jeg vil tro at den produsenten som konsekvent oppga også den reelle vekten vil få litt ekstra respekt, og tjene på det.

Jeg ber derfor herved fotoprodusentene, og for den saks skyld andre produsenter om å a) Se til at pressemeldingene er skrevet på et språk vi forstår, og som vi ikke blir sittende og enten le eller gråte av, og b) gi oss og kundene informasjon som faktisk er nyttig for oss.

Ikke se bort fra at vi kommer til å henge oss opp i dette, og rose de som gjør dette på en fornuftig måte, og tilsvarende for de som ikke gjør det.


Erik Faarlund
Redaktør

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen