Test

Et ekte mobilkamera

Testresultater

Nokia N73

Positive ting Meget bra skjerm, bra kamera, enkle menyer og god batterikapasitet.
Negative ting Høy pris, litt stive og glatte taster
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3

Testresultater

Nokia N73

Positive ting Meget bra skjerm, bra kamera, enkle menyer og god batterikapasitet.
Negative ting Høy pris, litt stive og glatte taster
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3
Vår test av Nokia N73 har vært en så godt som udelt positiv opplevelse. Telefonen kan absolutt erstatte et tradisjonelt digitalkamera i den rimeligste prisklassen. Dessuten har den en skjerm som går utenpå det meste vi har sett på mobiltelefoner i denne størrelsen. Skjermen egner seg godt til visning av bilder, hvilket jo også er den viktigste tilleggsfunksjonen ved denne mobilen (å ringe er fortsatt hovedfunksjonen …).

Deling
Nokia N73 er en kameramobil som skal kjempe mot blant annet Sony Ericssons Cyber-shot-kamera K800. Bildeoppløsningen er den samme (3,2 Mp), og begge har lagt stor vekt på at bildene ikke bare skal knipses, de skal deles også.

Fysisk er N73 en lekker mobiltelefon med slankere utforming enn på mange av Nokias øvrige 3G-modeller. Skjermen måler hele 2,4 tommer og viser 240x320 punkter (QVGA). Telefonens front er i metall, og skjermen dekker en stor del av telefonen. Det betyr mindre plass til tastaturet, og skal vi ha noe å utsette på N73, så må det være at tastene er litt vanskelig å kjenne fra hverandre. Har du store fingre er dette ikke tastene for deg.

Baksiden av mobiltelefonen har et stort skyvedeksel som beskytter kameraoptikken. Når dekselet åpnes aktiveres kameraet automatisk. Dekselet kan virke litt overdrevent 

Mekanisk lukker
Noe av det som skal gjøre N73 til en bedre kameramobil er optikk fra Carl Zeiss, i tillegg til mekanisk lukker. Den mekaniske lukkeren skal gi mindre støy i bildene, særlig i svak belysning. Telefonen har også blits, men rekkevidden på denne er så dårlig at det er begrenset hva du kan ta bilder av i mørket. Blitsen er også plassert under linsen, noe som kan gi en liten skyggekant over objektene.

Vi har knipset bilder i vilden sky, og er imponert over kvaliteten. Selv på papirutskrifter i størrelse 20x25 cm ser bildene skarpe og fine ut. Ønsker du deg et lite og enkelt digitalkamera er N73 et fullverdig alternativ. Du kan også ta videoklipp med 15 bilder per sekund, men her er kvaliteten på ingen måte imponerende. 

Smarte knapper
N73 har en egen tast du kan trykke på for å se bilder som du har tatt. Dette er en smart løsning som vi ellers bare har sett på rene digitalkameraer. Menyene ved bildevisning er også gode. Her kan du raskt velge om du vil sende bildet som melding (MMS, Bluetooth, Ir eller opplasting til nettside). Du kan merke for utskrift, skrive ut direkte, kjøre lysbildefremvisning med musikk eller rett og slett slette bildet. Du kan også zoome inn, legge i album eller rotere bildene.

Å skrive ut bildene via bluetooth går som en lek. Riktig så enkelt var det ikke å opprette en konto hos web-tjenesten Flickr. Telefonens meny tilsier at en slik konto skal kunne opprettes automatisk, men etter å ha lagt inn våre kriterier fikk vi tilbakemelding om at vi måtte sjekke brukernavn og passord. Vi fikk rett og slett ikke til å opprette en konto direkte fra mobiltelefonen.

Andre funksjoner
Vi lærte raskt å bli glad i N73. Telefonens musikkspiller har god lyd, og musikkbiblioteket er lett å finne frem i. Telefonen støtter MP3, WMA, eAAC, eAAC+ og AAC. Videoformatene som støttes er 3GPP og MPEG4.

Batteriet er også overraskende bra. Opp til 370 timer standby og over 4 timer tale gjør N73 til en av de mer utholdende 3G-mobilene på markedet.

Mobilens nettleser har mini-map, som gjør det enkelt å navigere på store nettsider. Den skarpe skjermen bidrar også til å gjøre telefonens nettleser mer brukervennlig. 

Minnekrøll
Vi opplevde ved et par anledninger at mobiltelefonen ga beskjed om at minnet var fullt, til tross for at det vitterlig ikke var det. Dette er den samme svakheten som vi har opplevd på en rekke Nokiamodeller med S60, og som vi håper Nokia snart finner en løsning på. Av en eller annen grunn er det noe som tar opp minnekapasiteten, selv om vi ikke kjører en rekke programmer samtidig.

N73 har bare ett spill (Snake) ferdig installert. Andre spill kan lastes ned etter eget ønske og økonomi.

Totalinntrykket av 73 er at dette er en svært solid kameramobil med god skjerm, gode menyer og god brukervennlighet. Den mangler WLAN, som N80 har, og dermed blir opplasting av bilder i full oppløsning en tidkrevende prosess. Prislappen på over 4.000 kroner er også drøy, sammenlignet med hva du ellers kan få av mobiltelefoner for denne summen.

Telefonen bruker MiniSD, men dette fulgte ikke med vårt testeksemplar.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen