Test

Et brukbart mobilkamera?

Vi blir jevnlig spurt om hvordan kvaliteten på mobilkameraene er, og om de kommer til å overta for de vanlige kompaktkameraene. For bedre å kunne svare på det, har vi tatt en nærmere kikk på Nokia N95. Denne er den første på det norske markedet med kamera som gir bilder på 5 megapiksler, og det burde bety gode muligheter for brukbare bilder.

Det er flere faktorer som spiller inn for å avgjøre hvor godt et kamera er, og bildekvaliteten er bare en av dem. Dersom kameraet er så vanskelig å bruke at du ikke gidder, hjelper det lite hvor gode bilder det tar. Dersom det er så stort og klumpete at det blir liggende igjen hjemme, hjelper det heller ikke mye.

Fordelen med kamera på mobiltelefonen er at du har den med deg uansett, så du slipper problemet med at den blir liggende igjen hjemme. Du har med andre ord alltid et kamera med deg.

Det er ingen tvil om at det av og til er kjekt å ha med seg selv det enkleste kamera, for å kunne ta bilder av uventede situasjoner. Det vi skal prøve å finne ut i dag, er derimot om mobilkameraet er godt nok, eller nærmer seg godt nok, til at det kan erstatte et vanlig kompaktkamera.

Det første vi må påpeke er at antall megapiksler vanligvis ikke er avgjørende. Hvor vidt du har 5, 7 eller 10 megapiksler betyr svært lite, så på det området vil vi hevde at N95 ikke ligger etter vanlige kompaktkameraer. Men det er mange andre faktorer ved bildekvalitet enn antallet megapiksler. La oss ta en kikk på dem.

Oppløsningsevne
Tar vi en kikk på utsnittet fra oppløsningskartet, ser vi at N95 gjør det klart dårligere enn Samsung NV7. Her skal vi huske at Samsung har 7 megapiksler, og dermed bør gjøre det bedre. Resultatet her er omtent som forventet av et kamera med denne oppløsningen. Fujifilm F30 representerer det beste man kan få fra et kompaktkamera med 6 megapiksler.

Samsung NV7 Nokia N95 Fujifilm F30

 

Detaljer
Tar vi en kikk på hovedkortet, ligger N95 også her etter Samsung NV7. Men vi synes forskjellen er imponerende liten. Ved nøye studier er forskjellene tydelige, men det er kanskje ikke først og fremst nøye studier av enkeltpiksler man vil bedrive når man tar bilder med et slikt kamera. Våre målinger for kvaliteten (MTF50) gir omtrent samme resultat som for NV7, som er meget imponerende.

Samsung NV7 Nokia N95 Sony Ericsson K800i

I bildeserien fra hovedkortet, har vi også tatt med et bilde av Sony Ericsson K800i, og N95 er milevis over det.

Fargegjengivelse
Fargegjengivelsen på N95 er noe av det vi likte dårligst. Samtidig forundrer vi oss over Hvorfor det er så ille. Det er en smal sak å justere fargene bedre enn dette, og er skuffet over at Nokia ikke har gjort en bedre jobb her. Nedenfor ser du to bilder tatt samtidig med N95 og et Nikon Coolpix P4.

Nokia N95 Nikon Coolpix P4

Det er et et fiolett fargestikk i bildene, noe du tydelig ser på bilder med himmel.

Innendørsbilde tatt i godt lys
Innendørsbilde tatt i godt lys

 

Innendørsfotografering
Et av de store problemene til mobilkameraer tidligere, har vært den elendige bildekvaliteten på innendørsbilder. Det har også blitt langt bedre, og vi synes at bildene har grei kvalitet også inne. Kvaliteten matcher nok ikke kompaktkameraene, men dersom belysningen er god, blir resultatet helt ok.

 

 

Bilde tatt med blits i et lite rom.
Bilde tatt med blits i et lite rom.

Telefonen har innebygd blits, slik at du kan ta bilder også når det er svært mørkt. Det sier seg selv at denne blitsen ikke er all verden. Den har kort rekkevidde, men ganske god spredning av lyset. Her ser du et eksempel på bilde tatt med blits. Det lyser ikke opp godt nok, og kvaliteten blir elendig, i tillegg til at det blir alt for mørkt.

Eksponering
Med unntak av blitsfotografering, er eksponeringen ofte god, særlig på litt lyse motiver, eller motiver med lys himmel. På andre motiver har det en tendens til å undereksponere. Kameraet bruker tilgjengelig lys godt, og vi ser at det gjøres en del for å unngå utbrente høylys. Bildene vi viste under "Fargegjengivelse" illustrerer dette godt. Vi synes at N95 eksponerer riktigere under disse forholdene, men i andre tilfeller blir det altså for mørkt.

I bruk

N95 kan du holde som et vanlig kamera.
N95 kan du holde som et vanlig kamera.
Men hvordan er det så å bruke kameraet? Det første vi la merke til var løsningen for å beskytte objektivet. Den har en liten skyvebryter som åpner beskyttelsen foran objektivet. Dette så ut som en velfungerende løsning som ikke åpner seg i utide, slik vi har sett på en del andre telefoner.

Når du skal ta bilder, går det fortsatt langsomt. Er du vant til å ta bilder med mobiltelefon, reagerer du kanskje ikke på det, for det er ikke noe tregere enn på andre telefoner. Men er du vant til et moderne kompaktkamera, går det ulidelig tregt.

Hurtighet
Når vi gjorde målingene våre, oppdaget vi noe pussig. For eksempel utløserforsinkelsen var ikke på langt nær så ille som den ga uttrykk for – vi målte den til ¼ sekund (eller omtrent 10 ganger så lenge som for vanlige kompaktkameraer). Men utløserlyden kom etter ca. 1,5 sekund. Siden alt skjer elektronisk i telefonen, er det ikke lett å vite at bildet er tatt, før du hører lyden, og da er altså bildet tatt for over ett sekund siden. Det er litt frustrerende, for siden ting ikke skjer med en gang, må du av og til time når du skal ta bildet, og det blir veldig vanskelig.

Autofokusen brukte svært lang tid, og fra vi trykket ned utløseren, til bildet ble tatt, gikk det ca 1,8 sekunder (3-4 ganger så lenge som normalt). Så må vi legge til over ett sekund før du hører utløserlyden, og det virket dermed som det tok over 3 sekunder før bildet ble tatt. Dette er uakseptabelt lenge.

Nokia N95

* Mobiltelefon med 5 megapiklsers kamera
* Mange fotografiske funksjoner
* Ingen optisk zoom
* Mål: 9,9 x 5,3 x 2,1 cm
* Vekt: 120g
Pris i midten av mai 2007: fra 6000,-

Hvis det dukker opp et motiv du plutselig vil ta bilde av, og telefonen ikke er i foto-modus, tar det 4,9 sekunder før du har tatt det første bildet, men igjen godt over 6 sekunder før du hører utløserlyden for det første bildet.

Hvis målet til N95 er å konkurrere med kompaktkameraer, så må det gjøres noe med hastigheten. Her går ting i sirupfart, og du får ikke den nødvendige responsen fra kameraet når noe skjer.

Funksjoner
N95 har en del muligheter for innstillinger av kameraet. Du kan endre ISO-verdi, hvitbalanse, eksponering, justere blitsfunksjonen, du har selvutløser og mer til. Dette er bra for å være på en mobiltelefon, og telefonen hadde i stor grad det samme som enkle kompaktkameraer. Forskjellen er at på et vanlig kamera, er det lagt opp til at det skal være enkelt og kjapt å endre på. På telefonen fant vi det krunglete og langsomt.

Zoom
En ting det ennå ikke har blitt plass til er optisk zoom. Så godt som alle kompaktkameraer i dag har dette, men det er svært sjelden på mobiltelefoner. Årsaken til dette er at det tar plass, og at det er mye vanskeligere å lage god zoomoptikk. Telefonen har riktignok digital zoom, men det eneste den gjør, er egentlig å beskjære bildet og så forstørre det opp, og da mister du mye kvalitet. Det kan dermed ikke sammenliknes med en optisk zoom.

Konklusjon
Alt i alt er vi ganske imponerte over Nokia N95. De har laget et kamera som langt overgår det vi har sett fra mobiltelefoner tidligere. Spesielt innen skarphet og detaljgjengivelse. På målingene våre yter det tilsvarende enkelte kompaktkameraer med høyere oppløsning, men når man studerer bildene, ser man at det ikke når helt opp.

Dersom du ikke skal lage alt for store forstørrelser, bør det holde til ”vanlig bruk”. Men fargene i bildene ødelegger ganske mye. Bildene har også en tendens til å være undereksponerte, noe som fungerer bra i enkelte sammenhenger, men ofte vil gjøre bildene litt grå og kjedelige.

Tar du bilder innendørs er resultatene bedre enn vi har sett tidligere, men fortsatt er avstanden opp til kompaktkameraer ganske stor. Blitsen kan kun brukes på svært små avstander. Ikke forsøk et gruppebilde med blits.

Det som kanskje er den største mangelen, er responsen. Den er treg og upresis, så ting tar tid, og du vet ikke egentlig når noe skjer.

Så kan Nokia N95 konkurrere med vanlige digitalkameraer? Vi vil si nei. Du kan absolutt få brukbare bilder med den, men det er for mange momenter som gjør at det ikke når opp. Hastigheten bør man ganske enkelt kunne gjøre noe med, og det samme gjelder enkelte sider ved bildekvaliteten.

Det vi derimot ser nytten av med denne er å bruke det som "det kameraet du alltid har med deg, og som du bruker til å fange de situasjonene du ellers ikke ville fått bilde av i det hele tatt". Endelig har vi sett et mobilkamera som tar bilder vi ikke skjemmes av.

Vi ser derfor muligheten til at mobilkameraene kan bli ”gode nok”. Det vil si så gode at et stort antall brukere vil finne ut at de ikke trenger et dedikert kamera. Men det vil ta tid. I 2005 spådde jeg at det verken ville skje i 2006 eller 2007. Det står jeg ved fortsatt.

Digitalkameraprodusentene ser ikke på mobilkameraene som noen stor trussel. Årsaken til det er nok blant annet at reell konkurranse ligger et stykke inn i framtida. En annen årsak er at utbredelsen av mobilkameraer har gjort at ganske mange har funnet ut at de trenger mer kamera enn det telefonen kan gi, og dermed har kjøpt seg et vanlig digitalkamera. Til nå har med andre ord kameramobilene bidratt til salg av digitalkameraer.

Nokia N95   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen