Et bilde kan være nok

Du skulle tro at det i størst grad var kriminelle og folk med ikke helt ærlige hensikter som forsøkte å få tilgang til din informasjon. Det stemmer derimot ikke alltid. Forskere har nå funnet frem til hvordan de via et enkelt bilde kan overta hele din Facebook-konto.

Blander bilder og java
Ifølge amerikanske Computerwold har forskere funnet frem til en måte å skape en helt egen hybridfil. Filen ser i utgangspunktet ut som et helt vanlig gif-bilde. Inne i bilde er det derimot en skjult java-applikasjon som enkelt kan brukes for å hente ut din personlige informasjon.

- Vi har klart å skape en Java-applikasjon som ser ut og oppfører seg som et bilde, sier John Heasman, forskningsdirektør hos Next Generation Security Software, til Computerworld.

Dette kan gjøre det mye enklere for kriminelle å lure fra deg informasjon. Det er nemlig få sider som lar deg laste opp en java-applikasjon. Derimot er det mange som godtar at du laster opp bilder.

Slike angrep kan lett få konsekvenser for eksempel for din konto på Facebook, Myspace og andre nettsider hvor du har konto og hvor du kan laste opp bilder. Ved å lure deg til å laste opp et slikt bilde til din konto, eller ved å lure deg inn på deres egen konto hvor de har et slikt bilde lastet opp. Maskinen din vil så bli lurt til å la fremmede få tilgang til din Facebook-konto. På den annen side forsvinner trusselen straks du fjerner bildet eller forlater siden hvor bildet er lagret.


Via bilder kan din informasjon på Facebook finnes av andre.

Vær varsom
Utnyttelse av folks personlige informasjon og deres bruk av sosiale nettsamfunn blir stadig vanligere. Datatilsynet på sin side mener det er vanskelig å anslå hvor skadelig et slikt angrep vil være, men de ber norske brukere være varsomme med hva de legger igjen av informasjon på sider som Facebook.

- Det er veldig individuelt hva folk legger inn av informasjon på Facebook, så det er vanskelig å si hvordan et slikt angrep vil påvirke folk generelt. Men det er viktig at folk er klare på hva de legger opp på sine sider, forklarer informasjonsrådgiver Trude Talberg-Furulund hos Datatilsynet, til Teknofil.

Hun ber folk følge rådene Datatilsynet har lagt ut for hvordan de bør tenke personvern på nettsamfunn som Facebook. Her ber de folk være varsomme med å legge ut sensitive opplysninger og spesielt bilder. De advarer også mot å legge ut informasjon om andre. Du står selv ansvarlig for det du legger ut av informasjon på nett påpeker Datatilsynet og om andre misbruker informasjonen kan det gjøre stor skade.

Her finner du Datatilsynets råd.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen