(Bilde: Lorrain DarConte, Photographic Works)

Et gigantisk leketøy

Amerikansk kunstprosjekt bruker Holga som utgangspunkt.

Mange har fått øynene opp for leketøyskameraet Holga. Et analogt kamera kjent for å være såkalt "plastic fantastic", lyslekkasjer og hipsternes store favoritt. Andre som har Holga som sin favoritt er folka hos Photographic Works/ArtsEye Gallery i Tucson, Arizona. De er faktisk så fornøyd og glad i plastikk-Holgaen at de har laget sin helt spesielle versjon av den.

Foto: Lorrain DarConte, Photographic Works

Opprinnelig var Photographic Works' forvokste Holga (som er 20 ganger så stor som den originale Holga) ment som et utstillingsobjekt til ære for leketøyet. Men omtrent halvveis inn i byggeprosessen fant man ut at det ville være gøy om kameraet også kunne ta bilder også. Som sagt så gjort. Utstillingsobjektet ble utstyrt med en lukker og mulighet til å ta film. Problemet var bare at der Holga bruker 120 mm-film, måtte kjempe-Holga ha film i en størrelse som aldri var produsert før. Løsningen ble fotopapir i størrelsen 30" x 30".

Foto: Lorrain DarConte, Photographic Works

Eksponeringstiden avhenger av papirets lysfølsomhet. Photographic Works oppgir en vanlig eksponeringstid for sort/hvitt på ca. ett til to minutter, mens farger bruker rundt 20 minutter.

Siden kameraet er gigantisk i forhold til originalen har det også en gigantisk vekt. Med sine 90 kilo måtte Photographic Works benytte ukonvensjonelle midler for å flytte på kjempe-Holga. Løsningen ble en vogn for å frakte hester. Det positive med både vekt og størrelse er riktignok at man ikke trenger stativ for lange eksponeringer.

Ikke akkurat den vanlige kameravesken.
Ikke akkurat den vanlige kameravesken.Foto: Lorrain DarConte, Photographic Works

Photographic Works sier at de leier ut kameraet, men med tanke på vekt og frakt må man nok være i Tucson. Se bildekarusellen for bilder tatt med kameraet.

Oppdatering 04.09.2012:
Siden flere på forumet har etterlyst informasjon om blenderverdier og brennvidde har vi undersøkt litt mer. Photographic Works skriver i en epost til oss at den gigantiske Holgaen egentlig er et pinhole-kamera. For å gjøre det enkelt har de laget forskjellige utskiftbare hull på henholdsvis f/512, f/360, f/256, f/180, og f/128. Brennvidden oppgir de til å være på hele 13.5 tommer. Fargebildene er tatt med f/512.

Kilde: Curious Camera Stuff

(Bilde: Francois Robert, Photographic Works)
(Bilde: Francois Robert, Photographic Works)
(Bilde: Francois Robert, Photographic Works)
(Bilde: Francois Robert, Photographic Works)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen