Estland utsatt for nettangrep

I tiden etter at den nå berømte statuen av en russisk soldat ble tatt ned i Estland fylte etniske russere Estlands gater i et massivt opprør.

Estland anklagde russiske myndigheter for å stå bak og fikk sterk støtte fra resten av verden. Opprøret døde snart ut, men konflikten mellom etniske russere og estlendere er fortsatt amper. På nett foregår den for full kraft.

Russisk propaganda
Estland er et lite land, men har et godt utviklet informasjonssystem på nett. Myndighetenes offisielle sider har vært spesielt hardt rammet. Disse har blitt bombardert med falske forespørsler om informasjon.

Den enorme trafikken har fått flere av sidene til å gå ned over lengre tidsrom. Noen sider har også blitt hacket og byttet ut med russisk propaganda.

Ifølge The Economist tok det hittil mest intense angrepet sted den 9. mai. Hele seks av estiske myndigheters nettsteder var nede, deriblant justis- og innenriksdepartementet sine sider.

Krigshandling?
NATO er bekymret over disse hendelsene.

- Hvis en medlemsstats kommunikasjonssenter er angrepet med en rakett kalles det en krigshandling. Men hva kaller du det om den samme installasjonen er satt ut av drift via et nettangrep? spør en ansatt i NATOS hovedkvarter, ifølge The Economist.

Massivt angrep
Hvem som står bak angrepet er vanskelig å bevise. Noen av sporene fører tilbake til russiske myndigheter, men det er mange flere private maskiner som har vært i bruk over hele verden. Noen av disse har trolig blitt utnyttet via virus og såkalte ”botnets”, uten at eieren har vært klar over det.

Oppskrifter på hvordan man best mulig kunne utføre slike angrep har spredd seg fort på russisktalende nettsider.

Faks og telefon
Estland har i perioder sett seg nødt til å stenge sine nettsider for utenlandske IP adresser, og har måttet be resten av verden ta i bruk telefon og faks for å komme i kontakt med myndighetene.

På nåværende tidspunkt er sidene oppe og går igjen. Estland vil nok likevel for fremtiden sikre seg bedre mot lignende angrep ved å sette opp et bedre nettverk med flere servere i mange land.

Ved å se hvor effektivt et slik angrep kan være, burde kanskje forsvar av informasjon og kommunikasjon være noe også andre nasjoner kan se på.

Kilde: The Economist

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen