ESA bygger gigapikselkamera

Skal fotografere Melkeveien

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Når det kommer til rom-prosjekter må man tenke størst mulig og utnytte den allerede eksisterende teknologien på best mulig måte. Dette gjelder ihvertfall når man ønsker å lage det mest presise fotografiet av vår galakse, som består av mellom 200 og 400 milliarder stjerner.

Gigapikselkameraet vil være montert på Gaia-satelitten. Foto:Illustrasjon ESA
Gigapikselkameraet vil være montert på Gaia-satelitten. Foto:Illustrasjon ESA

Men ifølge European Space Agency (ESA) har de montert det de kaller for “det største kameraet i romhistorien”. Kameraet består ev intet mindre enn 106 CCD-brikker på 4,500×1,966 pixler per brikke.

Skal lage 3D-kart

Dette kameraet kommer til å være en sentral del av ESAs Gaia-prosjekt, som har som mål å lage det største og mest presise 3D-kartet over galaksen vår. Satelitten vil reise i en bestemt bane som minimerer hindringer (av Solen og Jorden) i kameraets synsfelt. Den vil i løpet av en femårs-periode, kartlegge posisjoner, avstander, bevegelser og endringer i lysstyrke. Det er forventet at Gaia vil oppdage tusenvis av nye himmellegemer, slik som ekstra planeter utenfor vårt solsystem og mislykkede stjerner kalt brune dverger. Innenfor vårt eget solsystem, vil Gaia også observere flere hundre tusen asteroider.

Gaia-prosjektet ble godkjent i 2000 , og vil bli skutt opp i 2012.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen