Eriks utstyrsvalg

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Kamerabagen er pakket. Den ble ganske full, da den også skal fungere som ”dagsekk”, og fordi jeg egentlig ikke vet helt hva jeg vil komme til å trenge.

Valgene mine er en funksjon av å ville dekke flest mulig sannsynlige bruksområder og størrelse/vekt. Jeg ville også ha med noe utstyr jeg kunne teste underveis og utstyr jeg er trygg på. Jeg reiser egentlig ikke for å teste, men for å ta gode bilder og få litt inspirasjon. Derfor er det begrenset hva jeg kan gjøre av formell testing, og jeg vil heller ikke ta med kamera jeg ikke er kjent med.

Derfor endte jeg opp med følgende:

Canon EOS 7D bør dekke alle behovene et kamera skal dekke på denne turen.
Canon EOS 7D bør dekke alle behovene et kamera skal dekke på denne turen.

Jeg tar med ett kamerahus – Canon EOS 7D. Dette er mitt private og jeg kjenner det godt. Det gjør det det skal gjøre, er kjapt og har meget god autofokus. Skulle behovet dukke opp kan jeg også ta opp video. Kameraet tåler litt vær og vind og på en såpass kort tur anser jeg behovet for et backupkamera som lite. Jeg har ennå til gode å ”miste” et kamera mens jeg er på tur (bank i bordet).

Det var ikke så vanskelig å finne ut hvilket kamera jeg skulle ha. Jeg vurderte lenge noe micro four thirds, men fant ut at jeg ville ha noe kjent og kjapt. Da var det et større problem å bli enig med meg selv om hvilken optikk som skulle med.

To objektiver var klare helt fra begynnelsen – Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS og Canon EF-S 10-22 f/3.5-4.5. Normalzoomen min er riktignok ikke veldig liten og lett, men den er av svært høy optisk kvalitet, og med god lysstyrke og bildestabilisator gjør den nytten i de aller fleste tilfeller.

Vidvinkelzoomen er helt fantastisk til landskaper og byer og trange rom og er helt klart det objektivet jeg bruker mest etter normalzoomen.

Jeg liker å ha noe fastoptikk også. Selv har jeg en Canon EF 50mm f/1.4, men synes at den ofte blir litt trang på et crop-kamera, og jeg hadde lyst til å prøve noe annet. Fotovideo har derfor vært så greie å låne meg en Sigma 30mm f/1.4 som jeg tar med som lyssterkt normalobjektiv. Det egner seg godt i dårlig lys, når jeg trenger den ekstra skarpheten fastoptikk gir, eller hvis jeg ønsker svært liten dybdeskarphet. Det er også kompakt, så det blir lett en god turkamerat.

Til slutt sto slaget om de lengre brennviddene. Min yndlingstele, Canon 70-200 f/2.8 IS er stor og tung men veldig god. Siden jeg ikke vet nok om forholdene vi skal fotografere under, var jeg litt skeptisk til å ta med meg et objektiv på nærmere halvannet kilo, som jeg kanskje fikk bruk for noen få ganger bare. Jeg endte derfor opp med å spørre Scandiafilm om de ikke kunne være så greie å låne meg en Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 VC. Den kan jeg bruke i situasjoner der jeg ikke ønsker (eller har tid til) å bytte objektiv, den har nok tele til det meste og den er svært kompakt. Jeg får samtidig anledning til å teste et nytt objektiv.

Jeg forventer ikke at Tamronen skal ha samme optiske kvalitet som en 70-200 f/2.8, men det er en pris jeg er villig til å betale denne gangen.

For å være forberedt på de fleste eventualiteter, ønsket jeg å ha med et stativ. Tidligere har jeg hatt med en monopod, men ikke vært fornøyd med støtten det gir. Et vanlig stativ er veldig stort. Jeg godsnakket litt med Focus Nordic, og de nølte ikke med å låne meg en Gorillapod Focus med kulehode og hurtigplate. Det er ikke akkurat et standardstativ, men er vi i tett underskog, vil det nok fungere minst like bra som et tradisjonelt stativ.

Siden vi antakelig kommer til å gå en del, må det være praktisk å bære det man skal ha med seg. Det betyr at ting må ligge fast, men likevel være lett tilgjengelig. Skal man krype rundt og ta bilder bør også alt man har med seg være noen lunde kompakt og festet tett til kroppen.

Håpet var å finne en kamerabag som hadde plass til alt utstyret, samt det man normalt har i en dagsekk, og som festes med magebelte og gjerne en skulderstropp i tillegg.

Jeg fant en modell fra Think Tank, som heter Speed Racer, og som Fotovideo har latt meg låne. Den er ganske romslig, men har et skikkelig magebelte og en godt polstret skulderstropp, og er derfor komfortabel å bære selv når den er full. Og full blir den når jeg skal ha alt fotoustyret, og alt jeg normalt har i en dagsekk oppi den. Gorillapod-en kan henge på magebeltet, og det samme kan vannflaska. Det gjør at jeg klarer meg med ett kolli når jeg forlater herberget, enten jeg bare skal ut en liten tur, eller jeg skal gå hele dagen. Hvordan dette fungerer i praksis får dere vite når vi har fått prøvd det, og det er også noe av hensikten med å låne det.

Ofte kan det være greit å henge fra seg kameraet uten å putte det helt ned i kameravesken igjen, og til det bruket tar jeg med Spider Holster. Den kommer med eget belte, men det trenger man ikke å bruke. Jeg kan hekte beltefestet rett på beltet til kamerabagen. Tar ingen plass og er svært praktisk.

Jeg legger igjen blitsen hjemme, da Jeg ikke tror den blir nødvendig. Kniper det har jeg alltid den interne på kameraet, samt stativ og lyssterk optikk.

En viktig ting har jeg glemt å nevne; minnekort. Jeg tar med ca 90GB og en Epson P-6000, som vi har hatt til test, til sikkerhetskopiering. I tillegg kan jeg overføre noe til bærbar PC hvis det trengs. Jeg har også med en snorutløser, et polarfilter og en 25mm mellomring i tilfelle det skulle bli behov for makro. Diverse renseutstyr for optikk og bildebrikke har også fått plass, i tillegg til reservebatteri og lader, naturligvis.

Med det tror jeg at jeg har nok utstyr til det jeg trenger. Det vil ikke være ideelt i alle situasjoner (men hva er nå det?), men det vil være tilstrekkelig til at jeg ikke blir sittende ute av stand til å ta de bildene jeg ønsker. Det svakeste leddet er nok telen, men erfaringsmessig blir det mindre behov for det enn for det meste annet.

Les også: Reiseblog: Akams redaktør i Himalaya
Les også: Å fotografere i høyden Del I, Del II, Del III

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen