Erik Jagland fra Oslo får som pilotkunde trolig landets første nettlinje på 10 gigabit til en privatperson.
Erik Jagland fra Oslo får som pilotkunde trolig landets første nettlinje på 10 gigabit til en privatperson. (Bilde: Side3.no)

Erik har fått Norges raskeste bredbånd

10 gigabit hjemme i leiligheten.

Firefox er den eneste nettleseren som klarte å gi noe i nærheten av den teoretiske hastigheten - dog bare opp. Bredbåndstestingssystemer som Speedtest er ikke bygget for å gi sikre målinger på denne typen ekstreme hastigheter.
Firefox er den eneste nettleseren som klarte å gi noe i nærheten av den teoretiske hastigheten - dog bare opp. Bredbåndstestingssystemer som Speedtest er ikke bygget for å gi sikre målinger på denne typen ekstreme hastigheter. Foto: Side3.no

Umulig å utnytte

Dette ble godt illustrert under vår testing etter oppgraderingen. Ved bruk av velbrukte Speedtest.net, var det bare med FireFox at testingen foregikk uten problemer. Internet Explorer knelet stort sett, mens Chrome ser ut til å sette en kunstig brems på rundt 900 Mbit per sekund.

Med Firefox ble det så vanskelig å finne en server som støttet mer enn én gigabit per sekund – og de som støttet mer, klarte stort sett ikke å sende ut mer enn 1,8 gigabit per sekund. Opplastingshastigheten gikk derimot betydelig bedre, og vi kunne måle opp mot 9 gigabit per sekund. Det er over én gigabyte per sekund.

I praksis har datamaskinen din derimot neppe en harddisk som klarer å sende fra seg informasjon så raskt. Én vanlig SSD-disk har normalt rundt en halv gigabyte per sekund i maksimal hastighet. Nettlinjen blir altså dobbelt så rask som datamaskinen din.

Om det er flere storforbrukere i huset samtidig kan en kanskje begynne å øyne teoretiske unnskyldninger.

Andre steder setter på bremsen

Men på dette tidspunktet har vi ikke en gang begynt å snakke om at internetthastigheten din begrenses av mye mer enn din egen hastighet og hastigheten til den du kommuniserer med.

Selv med en 10 gigabit internettlinje, målte vi hastigheten til den amerikanske populære backuptjenesten Blackblaze til 10-11 Mbit per sekund – omtrent det samme som enhver annen norsk bruker vil få. Årsaken er til dels dårlig kapasitet og/eller avtaler mellom nettleverandører i Norge og USA.

Det hjelper ikke med verdens raskeste bil, om du skal kjøre på en skogsbilvei. Men det er moro de gangene du havner på Autobahn uten trafikk.

– Våre kontrakter varer i fem år av gangen, og en vet jo aldri hva som skjer så langt frem i tid, konkluderer Bayonette-sjefen.

En omtrentlig illustrasjon av nedlastinghastighetene fra noen av landets største bredbåndsaktører for privatmarkedet. Bayonette er nå også på 10 gigabit for én kunde. Altibox 10-gig-linje er på prosjektstadiet, og Docsis 3.1 vil aldri gi 10 gigabit ut til kunder. I praksis er det ingen av de høyeste hastighetene her som i utstrakt grad leveres til norske kunder.
En omtrentlig illustrasjon av nedlastinghastighetene fra noen av landets største bredbåndsaktører for privatmarkedet. Bayonette er nå også på 10 gigabit for én kunde. Altibox 10-gig-linje er på prosjektstadiet, og Docsis 3.1 vil aldri gi 10 gigabit ut til kunder. I praksis er det ingen av de høyeste hastighetene her som i utstrakt grad leveres til norske kunder. Foto: Side3.no

Blir ikke vanlig med det første

Selv fem år frem i tid er det svært lite sannsynlig at en vanlig nettbruker her til lands vil ha noe i nærheten av disse hastighetene – eller behov for det for den saks skyld.

Bayonette er i en litt spesiell stilling ved at de bare installerer utstyr i lokalene til store borettslag, og dermed har betydelige stordriftsfordeler. Vanlige fiberaktører som Altibox har mulighet til å gjøre denne typen oppgraderinger om ikke alt for lang tid, men prisene er i overskulig fremtid for stiv til at noe mer enn 1 gigabit per sekund vil være aktuelt.

Kabel-TV-aktører som Get og Canal Digital har en ny standard på vei (Docsis 3.1) som vil rulles ut om et år eller to. Da kan vanlige kunder kunne drømme om faktiske hastigheter på én gigabit per sekund– opp fra dagens 0,1 – men langt fra 10 gigabit.

De som får internett gjennom telefonlinjen, vil i overskuelig fremtid ha vesentlig lavere hastigheter - selv om det også her er lysglimt.

Les også: Flere hundre tusen nordmenn kan få mye raskere bredbånd (Nettavisen.no)

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen