Erfaren videofotograf deler sine beste triks
(Bilde: YouTube)

Erfaren videofotograf deler sine beste triks

40 år med erfaring destilert ned til grunnleggende tips.

Det dukker stadig opp nye tips og råd av varierende vanskelighetsgrader som tar sikte på å hjelpe amatørfotografer med å heve ferdighetsnivået. Mange kommer også fra profesjonelt hold, hvorav ett eksempel er de nye instruksjonsvideoene til Nikon.

Nettstedet DIY Photography har nå gravd frem en video fra en tid tilbake som antakelig kan være til stor hjelp for vordende filmskapere som ønsker å heve kvaliteten på amatørfilmene sine.

Videoen er laget av en australier ved navn Richard Michalak, som har jobbet som filmregissør i 40 år og som filmfotograf i 30 år. All denne erfaringen har Michalak komprimert ned til en 40 minutter lang snutt, som han mener lærer deg de mest grunnleggende ferdighetene på en enkel måte.

– Unngå automatfunksjon

Fotografen åpner videoen med å fraråde å bruke automatfunksjonen på kameraet. Årsaken til det er rett og slett at det å fortelle kompliserte historier, som i en film, må man være i stand til å både forstå og bevisst bruke alle funksjonene på et kamera.

Fra denne kanskje åpenbare formaningen går han videre til å blant annet beskrive hvordan man velger det beste utsnittet. Hovedregelen er ifølge filmfotografen å dele bilderuten i tre deler vertikalt eller horisontalt, og unngå å plassere hovedmotivet i den midtre delen, da øynene som regel ikke «foretrekker» å se objekter midt på bildet.

Et annet grunnleggende tips er at høyden til kameraet er spesielt viktig å tenke på når du filmer mennesker; en lav kameraposisjon vil gjøre personen «dominerende», og en høy posisjon vil fremstille vedkommende som «svak» eller underdanig.

Utover dette går Michalak gjennom hvilke effekter som kan oppnås med ulike objektiver, hvordan man bruker slow-motion, ulike teknikker for bevegelse av kameraet, hvitbalanse, ISO, forskjellen mellom hardt lys og mykt lys og mange andre ting. Videoen ser du under.

Det kommer stadig nye «gjør det selv»-triks for fotografer:
Slik lager du en enkel «ringsblits» til kompaktkameraet »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen