Eragon

Christopher Paolini var bare 20 år da han debuterte med sin fantasy-roman ”Eragon” i 2003. To år senere kom oppfølgerboka ”Eldest”. Eragon er altså basert på den første boken og er den første filmen i en planlagt trilogi.

Se større versjon og flere bilder
Middelalder for alle pengene i "Eragon".

Uslipt sjangerfilm

Eragon (Edward Speelers) er en rakrygget ung mann med hjertet på riktig plass. Sammen med onkelen sin lever han alene på en gård i det som ligner på en nøktern eventyrverden basert på middelalderske normer og verdier. I denne verdenen, kalt Alagaesia, blir innbyggerne voktet av usympatiske vakter, og som i diktatoriske regimer kan en kritisk røst koste deg livet. Dèt bryr ikke Brom (Jeremy Irons) seg om. Han snakker uredd om fortiden der menneskene ikke var i fangenskap og der dragerytterne med deres drager regjerte og beskyttet folket.

En dag finner Eragon et mystisk blått egg i skogen. Egget klekkes, og vi vet alle hva som skjuler seg der. Sammen med Brom og dragen Saphira (med stemmen til Oscarvinner Rachel Weisz) reiser Eragon ut på eventyr for å redde Arya (Sienna Guillory) fra den onde herskeren Kong Galbatorix (John Malkovich) og hans sårbefengte lakei Durza (Robert Carlyle).

Oppsummert virker faktisk handlingen i ”Eragon” helt grei. Litt enfoldig kanskje, men den har helt klart de ”rette” elementene i denne type sjangerfilm. Problemet, rent praktisk sett, er at historien, karakterene og ikke minst filmens univers ikke tilslipes nok. Følelsen av detaljrikdom som i for eksempel Star Wars, som historien absolutt minner om, trer aldri frem.

Kalkulert dragehype

Det har vært en massiv hype rundt ”Eragon”. Målet har sannsynligvis vært å skape en ny pengeinnbringende interesse for drager blant barn og unge slik ”Jurassic Park” gjorde det med dinosaurer. Men, det er jo egentlig ikke noe nytt dette med drager, og det finnes mange gode alternativer hvis man har sansen for de ildsprutende eventyrøglene. Både ”Reign of Fire”, ”Dragonheart”, ja egentlig alle andre dragefilmer jeg kan komme på er bedre enn ”Eragon”.

Se større versjon og flere bilder
Kan dette bli den nye Tyrannosaurus Rex?

Den er kalkulert og manipulerende, men heldigvis såpass gjennomskuelig at publikumsfornærmelsen aldri biter seg fast.

To karakterskuespillere og ett hattestativ

Med sin karakteristiske oppstykkede snakke-på-innpust stemme er John Malkovich ingenting annet enn überond som Kong Galbatorix. Synd at han ikke blir brukt mer enn i to stakkarslige scener. Hvorfor man har valgt å la Durza utføre all ondskapen kan vi bare lure på.

Og hva med kresne Jeremy Irons (forrige film han spilte i var ”Inland Empire” av David Lynch!), hvordan klarte de å lokke ham med? Øynene til Irons lyser virkelig av anger, spesielt i scenene med Speelers – som for øvrig gjør seg best på plakaten.

Konklusjon

”Eragon” er insisterende sjarmløs, selvhøytidelig og blottet for humor. Spesialeffekt-wonderboy Stefen Fangmeiers regidebut fremstår som usofistikert og bleik. Teknisk briljant utkjempes kampen mellom det gode og det onde, begge like glimtløse i øyet. Replikkene, som får en til å vri seg i kinosetet, nærer et snikende håp om at det snart må gå til helvete med heltene slik at kalkundragen skal bli kvelt og vi kan gå hjem.

Se trailer til filmen her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen