Er uoriginalt printerblekk trygt?
Teknofil

Er uoriginalt printerblekk trygt?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Med skyhøye priser på blekkpatroner, er det ikke så rart at det har dukket opp et stort utvalg av billigere alternativer i form av uoriginalt blekk.
 
Vi har akkurat sammenlignet priser på printerblekk og kan slå fast at det er store summer å spare på å handle på rett sted, enten du handler originale eller kompatible patroner. 

Vil du ha de aller laveste prisene, må du likevel ty til det uoriginale blekket. Disse får du gjerne til halv pris av de originale, i tillegg til at de ofte kommer i større pakninger til denne prisen. De fleste vil ikke betale mer enn nødvendig, men da er spørsmålet hva som er haken med det aller billigste blekket.
 
Det er gjerne tre argumenter som blir brukt mot uoriginalt blekk. Den første påstanden er at kvaliteten er dårligere, den andre at uoriginalt blekk kan ødelegge printeren din. Det leder fram til et tredje dilemma, som er du kan miste garantien på printeren hvis du bruker uoriginalt blekk.
 
Holder kortere
For å begynne med kvaliteten, så er det utført en del tester på dette området. Enkelte hevder at utskriftene ikke holder like lenge med uoriginalt blekk. Forbrukerrapporten konkluderer for eksempel i sin test av printerblekk fra høsten 2008, med at det uoriginale ikke kan måle seg med det originale blekket på annet enn den lave prisen.
 
Spesielt viser det seg at levetiden på utskriftene kan bli kortere hvis man utsetter dem for tøffe forhold som direkte sollys. Trykkekvaliteten skal det likevel ikke være noe å si på, der skiller ikke de uoriginale patronene seg noe særlig fra de originale.
 
På grunn av de store prisforskjellene, ber Forbrukerrapporten imidlertid folk om å tenke nøye gjennom hvor god kvalitet de trenger på utskriftene sine. Kanskje har man ikke alltid behov for den lengste levetiden?

Markedssjef i Epson Norge, Solfrid Liland, anbefaler ikke bruk av uoriginalt printerblekk.

- Det kan tette dysene i printeren og gir dårligere trykkekvalitet og holdbarhet, sier Liland.
 
- Skader ikke
Daglig leder i Blekkskriveren.no, Norges eldste blekkbutikk på nett, tror ikke det stemmer at uoriginale blekkpatroner kan ødelegge printerne.
 
- Vi har holdt på med printerblekk siden 1997, og i løpet av alle disse årene har jeg aldri hørt om eller opplevd noe som tilsier at uoriginalt printerblekk gjør slik skade, sier Ståle Angvik i Blekkskriveren.no.
 
Hans forteller at deres kunder stort sett velger uoriginalt blekk og er fornøyde med det. Selv om rundt 70 prosent av kjøperne velger uoriginalt, er det ifølge Angvik veldig sjelden de har noe å utsette på patronene. De har nemlig en garanti som gir kunden pengene tilbake hvis de ikke er fornøyde, og den er det visst sjelden noen benytter seg av.
 
Angvik understreker likevel at det finnes store forskjeller mellom ulike typer blekk.
 
- Blekk er ikke blekk, det er for eksempel store forskjeller også mellom de uoriginale patronene. Derfor tester vi alt blekket før vi tar det inn i vårt sortiment, sier Angvik.

Mister garanti
Flere printerprodusenter har vært ute og sagt at bruker man uoriginalt blekk på deres printere, så oppheves garantien på skriveren.
Rådgiver og advokatfullmektig i Forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold, påpeker at det her er viktig for kunden å skille mellom garanti og de rettighetene man har som springer ut i fra Forbrukerkjøpsloven.


 
- Garanti er en frivillig sak fra selgers side, en avtale som skal gi forbrukeren ekstra rettigheter utover loven. Da kan selger også forsøke å stille noen krav, som at man må bruke originale deler for at garantien skal gjelde. Det betyr uansett at selv om garantien skulle bli opphevet, så har man fortsatt rettigheter som fem års reklamasjonsrett fra forbrukerkjøpsloven, Graasvold.
 
Han mener likevel at produsenten må kunne bevise at det er en reell grunn til forbudet, som at de originale printerpatronene er kalibrert slik at det fører til mindre slitasje på skriveren enn de uoriginale.

Useriøse aktører
- Man kan jo noen ganger lure på om årsaken heller er at man ønsker å beskytte seg mot konkurrenter, men slike konkurransebegrensende tiltak er i så fall i brudd med konkurranseloven, sier Graasvold.
 
Han forteller videre at Forbrukerrådet ikke har hatt så veldig mange henvendelser om uoriginale blekkpatroner og tvister om garantien. Det er derimot et annet problem forbrukere har klaget mer over.
 
- De fleste henvendelsene som angår blekkpatroner gjelder personer som har kjøpt (antakelig uoriginale) på nett, og ikke mottatt. Det ser ut til at en del aktører i "grå-markedet» på blekkpatroner er useriøse, eller i alle fall sliter med dårlige leverings- og faktureringsrutiner, sier Graasvold.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen