Er Nokia 6610 klonet?


To modeller som er farlig like?

Nokia gikk i forrige uke ut med en pressemelding hvor de meldte rettslige skritt mot de to europeiske mobilprodusentene Vitelcom og Sagem. Nokia anklager produsentene for å ha plagiert både design og teknologi fra selskapets egne modeller, noe som faller i dårlig smak i Helsinki.

Nokias anklager går blant annet mot Sagems flaggskipsmodell myX5-2, som i følge Nokia har store likheter med deres Nokia 6610. I saksmålet kreves det at Sagem skal trekke tilbake myX5-2 fra markedet, og i tillegg betale erstatning til Nokia for brudd på patentreglene.

Den spanske mobilprodusenten Vitelcom er enda hardere rammet, og må i følge en egen pressemelding trekke et større antall modeller fra markedet om de vil unngå økonomisk søksmål fra den finske mobilgiganten. Dette fordi selskapets modeller skal bruke flere av Nokias GSM og GPRS-patenter.

Kaster Nokia stein i glasshus?
I etterkant av søksmålet er Nokia blitt anklaget fra flere hold for å rette urettmessige anklager mot andre selskaper for å få oppmerksomhet. Andre igjen hevder at Nokia regelrett kaster stein i glasshus, og bør gå svært varsomt frem om de ikke ønsker å få lignende søksmål mot seg selv.


Er det bare tilfeldige likheter mellom SE T630 og Nokias nylanserte 6020?

Man kan jo alltids spørre seg om ikke Nokia også har hentet litt inspirasjon fra sine konkurrenter. Som vi ser på bildene over, er det kanskje ikke bare Sagem og Vitelcom som har kopiert andre design i mangel på egen kreativitet.


En eldre prototype fra Siemens har funnet sin ukjente halvbror

Både Sagem og Vitelcom har avvist anklagene fra Nokia, og Vitelcom gikk kort tid etter til motangrep og varslet motsøksmål fordi selskapet mente at Nokia hadde svertet deres gode navn og rykte.

Hvor denne saken vil ende til slutt er ikke sikkert. Men skulle det hele ende opp i rettsalen og Nokia få medhold i sine anklager, er det ingen tvil om at det er mange produsenter som vil få øynene opp for en ny inntektskilde. Da er det bare å la rettssirkuset begynne.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen