Er minibærbare kun en hype?

Da Asus presenterte sin minimaskin Asus Eee skapte de furoe blant de datainteresserte. Med inspirasjon fra prosjektet One Laptop Per Child presenterte de en superlett kommersiell maskin med minimale spesifikasjoner til en like minimal pris. Senere har både HP, Dell, norske Multicom, MSI og Acer skapt sine egne minimale modeller og hver og en har fått mye omtale, også her i Teknofil. Men noen mener disse minimodellene ikke vil vare særlig lenge.

Les også: Her er minimaskinene.

Interessen faller etter første utsalg
Ifølge PC World Norge mener Anders Elbak fra analysebyrået IDC at minimodellene av bærbare maskiner vil bli en lite interessant affære salgsmessig. Han tror markedet vil dale så snart de første maskinene er sendt ut fra butikkene.

- Det har vært stor interesse nå, og de første har solgt bra. Men sammenlignet med totalmarkedet er salget lite. Siden det har vært så mye snakk om mini-bærbare er mange av de som kjøper nå folk som har gått og ventet på disse produktene. Etterspørselen vil falle etter hvert som disse har fått kjøpt sin, sier Elbak ifølge PC World.

I så fall vil butikkene stå igjen med store mengder minimaskiner, for de har lagt inn store bestillinger på de små maskinene. Distributørene deler derimot ikke Elbaks mening.


Eee-PC skapte furoe blant datainteresserte da den ble vist frem første gang.

Selger i gode lass
Hos nettbutikken PS har de derimot stor tro på de nye minimodellene. De er enige i at produktene har vært hypet, men tror ikke at maskinene vil forsvinne etter det første utsalget.

- Vi selger i gode lass av alle merker og har hatt forhåndsbestillinger i lang tid. Det kan godt hende at salget vil falle noe nå som de første kjøperne har fått sine maskiner, men vi har stor tro på at dette ikke kun er en hype, forklarer Geir Karlsen, sagssjef hos PS, til Teknofil.

Han tror ikke de billige minimodellene vil forsvinne med det første. Tvert imot mener han trenden går dit at flere anskaffer seg en slik ekstra maskin.


Mange nordmenn anskaffer seg i disse dager minimaskiner for arbeid og skolebruk ifølge PS.

Les også: Her er årets skole-PC tilbud.

Spente på utviklingen
Også produsentene er spente på dette markedet. Dell har nylig lansert sin minimodell Dell E i de store markedene i Tyskland, England og USA. Her i Norge vil de derimot avvente situasjonen, men de er ikke enige i Elbak sine spådommer.

- Dette er et veldig spennende marked og det er vanskelig å si hva slags strategi vi vil ha for dette markedet fremover. Det er klart at dette er et nisjemarked for de som vil ha en enkel mobil maskin. Bedriftsmarkedet er ikke helt modent for disse enkle modellene enda, men vi tror dette absolutt kan være noe for skoleelever og studenter, forklarer informasjonsansvarlig hos Dell, Hans Seime, til Teknofil.

Han kan ikke si alt for mye om Dell sine planer fremover for dette markedet. Men han tror neppe maskinene blir lagt på hylla fremover. Først vil nok Dells nye maskin også lanseres på andre markeder, som her i Norge, og det er ikke utvilsomt at Dell videreutvikler maskinen.


Dell var lenge hemmelighetsfulle rundt sin minimodell Dell E.

Les også: Nye minimaskiner fra Dell og Via.

Utviklingen driver markedet
Nettopp dette anser Karlsen hos PS som et kronargument for at minimodellene neppe vil forsvinne fra markedet med det første. Så lenge produsentene fortsetter utviklingen mener han hypen ikke vil avta.

- Vi ser at produsentene stadig kommer med nye modeller i dette segmentet. Så lenge de velger å videreutvikle sine produkter, så har jeg tro på at dette er et marked som vil holde seg og ikke kun er en hype, sier han til slutt.

Tror du minimaskinene har kommet for å bli, eller er de enkle og billige maskinene kun en hype?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen