Anmeldelse
Rusty Sabich og Carolyn Polhemus i lykkeligere dager.

Er Harrison Ford skyldig?

Rusty Sabich er en vellykket aktor med kone og barn som en dag får vite at kollegaen Carolyn Polhemus har blitt funnet brutalt voldtatt og drept. Sjefen hans, Raymond Horgan, gir Rusty oppgaven å etterforske drapet – vel uvitende om Rustys tidligere forhold til Carolyn. Etter hvert blir mistanken rettet mot Rusty selv, og et kappløp mot tid og svikende kollegaer begynner. Er Rusty skyldig eller ikke?

Presumed Innocent er en rettsalsthriller og krimfortelling som er basert på boka med samme navn fra 1987, forfattet av Scott Turow. Filmen kom ut i 1990 og er regissert av Alan J. Pakula – best kjent for å ha regissert filmer som The Parallax View, All the President's Men og Sophie's Choice. Andre navn bak produksjonen er John Williams, den ikke ukjente komponisten bak Star Wars og Indiana Jones, og filmfotografen Gordon Willis – mannen bak bildet i The Godfather-filmene. Skuespillerne er heller ingen fremmede – Harrison Ford, Brian Dennehy, Raúl Juliá og Bonnie Bedelia (kona til John McClane fra Die Hard!) for å nevne de mest åpenbare.

Skurrende helt

Filmen begynner som et vanlig mordmysterium med ulike spor hit og dit. Rusty er vår helt og skal prøve å finne gjerningspersonen, men det er noe som skurrer. Hvorfor har han fått en lapp fra avdøde samme dag som drapet blir kjent, og hvorfor brenner han den? Som seere får vi mistanke mot hovedpersonen, men ikke overveldende. Dette usikkerhetsmomentet er en god side ved filmen og gjør fortellingen mer nyansert. Hvis Rusty hadde vært en helt i skinnende rustning og ikke møtt på store utfordringer, ville filmen ha blitt dørgende kjedelig.

Rettsalsdramaer har tendenser til å bli langdryge og trettende, men i denne filmen er fortellingen nøye overveid og fremstilt på en økonomisk måte. Seire og tilbakeganger i rettsalen mellom Harrison Ford og Raúl Juliá mot aktoratet spilt av Tom Mardirosian og Joe Grifasi er balansert og holder oss interesserte. Litt humor blir også introdusert med den fargerike dommeren Larren Lyttle – som blant annet lirer av seg "yo momma!" på en fremdeles høyst saklig måte. Rettsaken er et spill og en øvelse i retorikk, og er trass i sitt liksom-alvor en underholdende affære.

Skuespill i toppklasse

Skuespillet i Presumed Innocent er i toppklasse. Superstjernen Harrison Ford spiller muligens sitt sedvanlige lavmælte og noe monotone jeg, men dette passer perfekt i en rolle der han har noe å skjule. Brian Dennehy i rollen som Rustys sjef får frem noen virkelig ubehagelige sider etter hvert, noe som resulterer i en engasjerende scene der han vender seg mot Rusty. Den som virkelig stjeler showet er likevel Raúl Juliá i rollen som Rustys forsvarer, til tross for mindre tid på skjermen i forhold til de andre. Juliá er ytterst karismatisk og overbevisende som fremragende forsvarsadvokat, og det er synd at han døde altfor tidlig i en alder av 54 i 1994.

Har filmen negative sider? Den kan muligens oppfattes som tung og langdryg for noen, men da burde de heller ikke oppsøke slike rettsalsfilmer. Da blir heller spørsmålet om folk som tradisjonelt liker denne type filmer også vil like denne, og det vil jeg tro. Den stadige usikkerheten, forræderiene og de få twistene som er med bidrar til å gjøre opplevelsen spennende og interessant hele veien. Skal man se rettsalsdramaer burde man heller ikke være redd for mye dialog, som i dette tilfellet er godt fremført.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Presumed Innocent er en god thriller satt til en kombinasjon mellom rettsalsdrama og detektivfortelling. Filmen opererer med bruk av gråsoner der hvor ingen er verken helt skyldige eller uskyldige. For å stadfeste det gode inntrykket kommer skuespillerne som gjør en formidabel innsats. Selv om filmen er fra 1990 og kan virke litt unødvendig på Blu-ray, er den fremdeles verdt å få med seg på grunn av de mange positive elementene.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen