Er Fri 120 billig?

Om du har sett på TV i det siste, og blitt sittende foran skjermen i reklamepausen, har du kanskje fått med deg Telenor Mobils reklamekampanje for abonnementene Fri 20, Fri 60 og Fri 120. Her fristes vi med et abonnement hvor du som en del av tilbudet får ringe gratis 20, 60 eller 120 minuter i måneden.

Vi mennesker liker å få ting gratis, og de færreste av oss ville sagt nei til litt fri ringetid inkludert i månedsavgiften. I Telenors reklamekampanje fremheves det at med inkluderte ringeminutter, er det ikke noe i veien for å spille sanger for hverandre over mobilnettet, og mor kan trygt ringe sin sønn for å høre om han fikk tekstmeldingen hun nettopp sendte. Men hvor mye koster det egentlig å dele en sang, og vil det lønne seg for mor å gå for et Fri-abonnement fra Telenor Mobil?

Hva koster det?
For å få inkluderte ringeminutter, må du forholde deg til en del priser. Du må betale opptil 229 kroner i måneden for det dyreste, og minuttprisen varierer fra 79 øre til 1,79 pr minutt. Du finner alle prisene ved å gå inn på Telenors hjemmesider.

Vi har tatt utgangspunkt i tre brukere, og sett om dette kan lønne seg for dem. Farmor som ringer bittelitt hver måned, Ola Nordmann som ringer like mye som en gjennomsnittlig nordmann og ungdommen som ringer i vei i ett kjør, enten det er for å spille sanger eller prate. Er det lønnsomt for noen av disse å bli kunder hos Telenor Mobil, eller bør de se seg om etter andre alternativer? Vi har konsultert Post- og teletilsynets sammenligningstjeneste Telepriser.no.

Farmor
For dem som sjeldent bruker mobiltelefonen, er det Fri 20 som kommer best ut av de tre Fri-abonnementene. En typisk småbruker som farmor har gjerne fasttelefon, og tar de fleste samtalene med denne i stedet for med mobilen. I vårt eksempel ringer farmor ti minutter og sender ti SMS hver uke.

Med disse forutsetningene, ender hun opp med en regning på 129 kroner i måneden. Telepriser.no avslører at farmor kan spare inntil 60 kroner hver måned på å skifte over til Tele2 Champion, som er det billigste alternativet.

Grunnen til dette er den stive minuttprisen Telenor har på Fri 20 i tillegg til månedsavgiften. Regnet om i kroner og øre, betaler farmor i snitt rundt 2,30 kroner pr minutt. Hadde hun vært Tele2 Champion-kunde, ville minuttprisen vært 61 øre pr minutt, altså hele 1,69 kroner mindre i minuttet.

Ola Nordmann
Ola er snittbrukeren som Telepriser.no tar utgangspunkt i. Han ringer mer enn farmor, og sender litt flere SMS i uken. Ola tar gjerne noen samtaler på mobiltelefonen, men sparer de lengste til han kommer hjem og kan bruke fasttelefonen. I eksempelet ringer Ola 20 minutter i uken, og sender 18 SMS.

Av de tre Fri-abonnementene, er det Fri 60 som kommer best ut for Ola Nordmann, i følge Telepriser.no. Telefonregningen hans vil ende på 235 kroner i måneden. Det billigste abonnementet er i følge den samme oversikten nok en gang Tele2 Champion, som har en total månedskostnad på 125 kroner. Ola vil dermed kunne spare så mye som 110 kroner i måneden på å skifte operatør.

Igjen er det en stiv minuttpris som sender Telenor nedover på lista. Regnet om i snittkostnad pr minutt betaler Ola omtrent 2,12 kroner mot 92 øre hos Tele2. Ola vil dermed i snitt kunne spare 1,20 kroner i minuttet på å skifte til en annen operatør.

Storbrukeren
Ungdom er blant de privatkundene som bruker telefonen aller mest. Her går det mye i tekstmeldinger, og vår ungdom ringer i tillegg en god del. Han blir bestandig like overrasket over hvor stor regningen som dukker opp i postkassen han er. Vår storbruker ringer 140 minutter i uken, og bruker så godt som aldri fasttelefon. Det gjør ikke vennene hans heller. For å holde kontakten med vennene sine, sender han også mye SMS, og i snitt går det med 105 meldinger i uken.

Telepriser.no viser at det er Fri 120 som er gunstigst av de tre abonnementene. Vår storbruker vil få en regning på 1065 kroner i måneden fra Telenor. Hos den billigste operatøren, som fortsatt er Tele2 Champion, ligger regningen på 695 kroner. Ungdommen vil dermed kunne spare opp til 370 kroner i måneden på å skifte operatør.

Selv om minuttprisen i utgangspunktet er ganske lav på Fri 120, trekker de inkluderte ringeminuttene prisen opp. I snitt koster det ungdommen 1,25 kroner i minuttet å spille på gitaren sin foran mobiltelefonen. Om han i stedet hadde brukt Tele2 Champion, ville det kostet i snitt 0,71 kroner i minuttet å dele låten. Dermed kan han spare så mye som 0,49 kroner i minuttet om han melder overgang til den billigste operatøren.

Hvem lønner det seg for?
Det er vanskelig å se hvem Telenors Fri-abonnementer lønner seg for. Omregnet i kroner og øre, er de ikke i nærheten av å være konkurransedyktig med de billigste abonnementene på markedet. Så hva kan Telenor tilby som de andre ikke kan?

For det første tilbyr Telenor som en av få operatører sponsing på mobiltelefoner. Om du binder deg i ett år, vil du derfor betale mindre enn ved å kjøpe telefon uten abonnement. Telenor er dessuten én av to operatører som tilbyr døgnåpen kundeservice. Du finner dessuten Telenor-butikker de fleste steder i landet, og kan dermed få utført tjenester som å få nytt SIM-kort mens du venter. Hos de små operatørene sendes SIM-kort i posten. Du får også fastpris på datatrafikk hos Telenor, noe de små operatørene mangler.

Dermed kan Telenor tilby et bredere produkt enn de fleste av sine konkurrenter, men det er opp til deg å avgjøre om det er prisen eller tjenestene som skal bestemme.

Det skal for øvrig også nevnes at Telenor har abonnementer som er billigere enn Fri 20, 60 og 120. Fri Fiks er Telenors billigste løsning, og koster fra 64 øre minuttet og 29 kroner i måneden. Her er det inkludert 20 ringeminutter, men du får ingen sponsing på telefon og det er en del eksta haker ved avtalen. Mer informasjon om dette abonnementer finner du på Telenors hjemmesider.

Telenor tilbyr også gratis ringing i helgene om du har abonnementet Fritid. En nærmere titt på dette finner du i artikkelen "Lover "gratis" ringetid".

Sjekk selv
Våre eksempler passer naturligvis ikke for alle. Vi anbefaler deg derfor å sjekke hva som blir billigst for deg med ditt ringemønster. Mer informasjon finner du på Telepriser.no.

  Månedsavgift Minuttpris Pr inkl. minutt**
Fri 20 kr 49 kr 1,79* kr 2,45
Fri 60 kr 149 kr 0,89* kr 2,43
Fri 120 kr 229 kr 0,79* kr 1,90
Tele2 Champ. kr 0 kr 0,54  


* Om du ringer til et annet mobilnett, må du betale 0,55 kroner mer pr minutt.
**Raden lengst til høyre viser hvor mye du faktisk betaler pr minutt for de inkluderte minuttene.

(Kilde: Telepriser.no, Telenormobil.no)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen