Er fødselsnummeret ditt trygt nå?
Teknofil

Er fødselsnummeret ditt trygt nå?

Skattedirektoratet gikk på en smell da de i fjor delte ut skattelistene i form av CD-er til flere norske redaksjoner. Med på opplysningene om lønn, formue, alder og bosted fulgte nemlig også fødselsnummeret til norske skatteytere. Både Datatilsynet og Skattedirektoratet selv har gjennomgått hendelsen, men kan du nå være trygg på at dine opplysninger er trygge?

Les også: Smekk på pungen for Skattedirektoratet.

Grundig granskning
Datatilsynet gjennomførte en granskning i etterkant av hendelsen. I den foreløpige rapporten, som ble offentliggjort i går, kommer det frem at Skattedirektoratet hadde for dårlig kvalitetskontroll av informasjonen de sendte ut. Dette, kombinert med flere uheldige omstendigheter, medførte at fødselsnummer på norske skatteytere ble lagt ved skattelistene, noe de slett ikke skulle.

Skattebetalerforeningen gikk ut med skarp kritikk da det ble kjent at denne informasjonen var spredd. De er på sin side fornøyd med Datatilsynets granskning, men er ikke helt forsikret om at det ikke har skjedd noen skade som følge av hemndelsen.

- Vi er veldig glade for dette initiativet og syns granskningen er godt gjennomført. Om de tiltakene som er foreslått kommer på plass så vil vi være godt sikret mot at lignende feil kan skje igjen. Samtidig ser vi, slik som Datatilsynet fastslår i sin rapport, at det er uvisst hva som kan bli de langsiktige konsekvensene av dette, sier foreningens administrerende direktør, Jon H. Stordrange, til Teknofil.


Uvisst skadeomfang
I Datatilsynets rapport presiseres det at det er uvisst om informasjonen som ble sendt ut til redaksjonene ikke kan ha spredd seg videre. Det kan ha blitt tatt kopier av informasjonen og slike kopier kan være gull verdt for personer med uærlige hensikter. Opplysninger om inntekt, skatt og formue kombinert med personnummer kan for eksempel bli nyttige verktøy for å begå ID-tyveri og svindel.

Også Datatilsynet er enige i dette, de kan i sin granskning ikke garantere at denne hendelsen ikke kan medføre problemer senere.

- Det vi sier er at her fins det en restrisiko ved at personer kan ha dekryptert innholdet og tatt kopier, om dette har skjedd vet vi derimot ikke, påpeker avdelingsdirektør Leif T. Aanensen ved Datatilsynet til Teknofil.


Skattedirektoratet på sin side har fått skriftlig bekreftelse fra de redaksjonene som fikk utdelt informasjonen. Her bekrefter redaksjonene at CD-ene enten har blitt destruert eller tilbakelevert og at informasjonen ikke har blitt kopiert videre. Skattedirektør Svein Kristensen omtaler derfor risikoen for videre spredning som minimal. Ifølge han vil i tillegg de tiltakene som nå er tatt sørge for at lignende hendelser ikke vi gjenta seg. Det kan i så fall bli dyrt for Skattedirektoratet.

Kunne blitt dyrt
Datatilsynet fikk nemlig fra nyttår av fullmakt til å gi overtredelsesgebyr ved alvorlig brudd på personvernsloven.

- Jeg kan ikke si om det ville vært aktuelt å ilegge overtredelsesgebyr i nettopp dette tilfellet. Men det er ved slike hendelser hvor det vil være aktuelt å vurdere for fremtiden. Da vi ba om å få myndighet til å ilegge overtredelsesgebyr, så er det med tanke på å ta dette middelet i bruk, sier Aanensen.

Da denne hendelsen skjedde før Datatilsynet fikk denne myndigheten slipper derimot Skattedirektoratet unna. Trolig var det straff i seg selv med både mediefokus og granskning. Hendelsen fikk også oppmerksomhet i utenlandske medier. Blant annet omtalte tyske medier nordmenn som godtroende i vårt forhold til personvernet og omgang med fødselsnummer.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen