Er du stressa?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

(Bilde: Scanpix)

Forskere ved universitetet i Ontario, Canada, har utført en omfattende undersøkelse som viser at IT-bransjen er preget av mye stress. De anbefaler derfor bedrifter å iverksette forebyggende tiltak. Denne undersøkelsen er basert på dybdeintervjuer med en rekke IT-ansatte. Andre bransjer har allerede sett problemet, og iverksatt tiltak.

Hvorfor rammes ansatte i IT-bransjen av stress? Mange ansatte blir forfremmet til nye stillinger, som innebærer nye arbeidsoppgaver mange føler de ikke takler. Dette kommer av den raske veksten innen bransjen. Vekst kan derimot ikke ta hele skylden, ettersom IT-bransjen er kjent for å tiltrekke seg mennesker som i grove trekk er perfeksjonister, og trenger mye ros. Mange ansatte blir satt under press, og de får ikke gjort jobben i den grad de ønsker.

Når et datasystem feiler, får IT-avdelingene skylden. Og på tross av at disse avdelingene gjerne fra før har masse overtid, må de nå jobbe ekstra for å få systemet operativt igjen. Mange føler derfor at de får for lite ros i forhold til den enorme innsatsen. Mye stress på arbeidsplassen har også rot i manglende kommunikasjon.

Hva med Norge?

En undersøkelse som ble gjort for rundt ett år siden i Abelia viste at ni av ti ansatte var fornøyde. HMS-leder i Abelia, Arve Aasmundseth, bekrefter at situasjonen ikke har endret seg, da sykefraværet har holdt seg stabilt. Samtidig er han sikker på at det i Norge et godt nok system for de som har det tøft.

Som arbeider i Norge har man en lovfestet rett til å ha et arbeidsmiljø som "skal tilrettelegges fysisk og organisatorisk slik at verken den fysiske eller den psykiske helsen til arbeidstakeren trues" (Arbeidsmiljøloven § 4-1 og 4-3). Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at alle arbeidstakere har et slikt arbeidsmiljø.

Så kanskje vi som arbeidere i Norge ikke står i direkte fare i noen nær fremtid, men det skader vel ikke å gjøre noen forebyggende tiltak. Det er viktig å begrense mengden stress, da det ikke bare gir fysiske skader som hodepine og stiv nakke, men fører også med seg lavere produktivitet.

Tips og råd

Arbeidstilsynet forteller om enkle ting som kan hjelpe. Blant annet kan vi nevne kompetanseheving gjennom opplæring, veiledning osv., eller prioritering av arbeidsoppgaver. Ikke minst er det viktig å ha god kommunikasjon med kunder og kolleger, slik at man kan samarbeide om et bedre arbeidsmiljø.

Mer om karriere

Se de nyeste IT-stillingene på hw.no/karriere. På denne siden finner du også våre redaksjonelle saker om temaet karriere og utdanning.

(Kilde: IDG (1) IDG (2))

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen