Er du mobilavhengig?

Er du mobilavhengig?

Mens de fleste slår av mobiltelefonen både på sykehuset, tannlegen, kinoen og andre steder det ikke er lov med mobiltelefoner, er det stadig flere som har problemer med å trykke på av-knappen.

For mens mobiltelefoner ble laget for å gjøre hverdagen lettere, er den med på å gjøre livet vanskeligere for de som ikke klarer å skru dem av, det mener professor i psykiatri Lisa Merlo ved University of Florida.

- Behovet for å være på nett, å vite hva som skjer og å være tilgjengelig for andre mennesker er et av kjennetegnene ved mobilavhengighet, sier hun.

- Jeg skal bare...
Mobilavhengighet er vanskeligere å stadfeste enn andre typer avhengighet som spillegalskap og alkoholisme. Mye av grunnen ligger i at så godt som alle har mobiltelefon og bruker den hyppig, og at det derfor blir vanskelig å peke ut misbrukerne.

Allikevel er det ifølge Merlo noen sikre tegn.

Når du ikke klarer å spise et måltid uten å sende tekstmeldinger, hvis du bare ”mååå” sjekke om noen har ringt eller sendt meldinger og om du ikke klarer å komme deg gjennom dagen uten mobiltelefonen ved din side er det kanskje på tide å ta et pust i bakken.

Like barn leker best
Skal vi tro en undersøkelse utført i Japan er mobilavhengighet et problem som også påvirker de rundt oss.

Svært mange japanske barn i skolealder har mobiltelefon, og undersøkelsen viser at de velger venner ut fra hvor teknofile de andre barna er. Skal vi tro undersøkelsen er det altså mindre trolig at de barna som ikke har mobiltelefon blir inkludert i vennegjengen.

Mobilen > jobb og forhold
Flere undersøkelser ser ut til å støtte oppunder det samme – mobiltelefoner er avhengighetsdannende og kan være roten til mye ondt.

Det går frem av en britisk undersøkelse at nesten 1 av 10 har mistet jobben eller et forhold på grunn av mobiltelefonen.

Er du avhengig av mobilen din? Fortell din historie i forumet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen