Er du lei av dårlige batterier?

Alternativ tekst mangler

Du har sikkert lagt merke til at batteriet i digitalkameraet ditt ikke er så bra som da det var nytt. Du får færre og færre bilder ut av det før det må lades. Det skyldes den kjemiske prosessen som foregår i batteriene. Det er ikke en uendelig syklus som bare kan gjentas og gjentas.

ScienCentral melder nå om en ny batteriteknologi som lagrer strømmen som elektriske felt i kondensatorer. Problemet er bare at mengden strøm man lagrer er proporsjonal med overflaten på kondensatorene. Så for å kunne lagre like mye strøm som dagens kjemiske batterier, trengs en enorm overflate. Forskerne ved MIT har utviklet nanorør som dramatisk øker overflaten på kondensatorene, og de kan dermed kunne lagre like mye strøm som i dag.

Alternativ tekst mangler
Nanorør-filamenter øker overflaten

Men fordelene er blant annet at et slikt batteri ikke blir svakere med tiden. En kondensator kan lades opp kanskje hundre tusenvis av ganger, og det kan være gjort unna på få sekunder.

For oss digitalkamerabrukere er det interessant nok, og slippe å tenke på at batteriet må byttes lenge før kameraet har nådd enden av sin livssyklus. Men tenk for eksempel på elektriske biler. Det er en utfordring at de ikke har lenger rekkevidde enn knapt 100km. Men hvis du kunne lade på noen få sekunder, så gjorde det ikke så mye lenger.

Forskerne forventer å ha en prototyp klar i løpet av året, og at kommersielle produkter når markedet innen fem år.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen