Er du klar for super-3G?

Disse tre HSDPA-telefonene kan du allerede få kjøpt i butikkene.
Disse tre HSDPA-telefonene får du allerede kjøpt i butikkene.

Både NetCom og Telenor har sagt at HSDPA skal lanseres i Norge i løpet av året. Teknologien er også kjent som super-3G, og gjør at du kan surfe på nett i opptil fire ganger høyere hastighet enn i dagens 3G-nett.

Du trenger heldigvis ikke å vente for å kjøpe utstyr som støtter det nye nettet. De første telefonene og datakortene med HSDPA er allerede i butikkene.

I norske butikker finnes det per i dag fire mobiltelefoner som støtter HSDPA: Motorola Razr V6 Maxx,Motorola Razr V3xx,HTC P3600 og HTC TyTn. I tillegg er flere nye telefoner rett rundt hjørnet, med Samsungs noe forsinkede Z720 først ut.

I lanseringsguiden vår kan du se alle kjente telefoner som kommer med HSDPA i år.

Datakortene klare
Dersom du bruker datakort for å koble datamaskinen din opp mot internett, er det ikke umulig at du allerede i dag er klargjort for å surfe i HSDPA-hastighet. Både Telenor og NetCom har nemlig levert ut HSDPA-kort til kundene sine det siste året.

– I begynnelsen, altså fra lanseringen i februar 2005, fikk kundene rene UMTS-kort når de bestilte Mobilt Kontor. I fjor vår skiftet vi over til kort som hadde EDGE, slik at kundene kan surfe på nett der det ikke er 3G-dekning. Disse kortene har også støtte for HSDPA, forteller produktsjef for Telenor Mobilt Kontor, Egil Bredgaten til Amobil.

Også NetCom var tidlig ute med å skifte fra rene UMTS-kort til HSDPA-versjoner.

– Siden januar 2006 har vi levert kort som både støtter EDGE og HSDPA i tillegg til UMTS. De første kortene vi solgte var rene UMTS-kort, sier NetComs sjef for datatjenester, Arne Igesund til Amobil.

Kan jeg bruke HSDPA?
Dersom du bestilte Connect fra NetCom eller Mobilt Kontor fra Telenor før 2006, er sjansene store for at du må investere i et nytt datakort. Listen nedenfor viser hvilke av kortene til Telenor og NetCom som støtter HSDPA.

Netcom:

Huawei E620
Nettverk: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Teoretisk makshastighet: 1,8 Mbit/s
Spor: PCMCIA

Huawei E220
Nettverk: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Teoretisk makshastighet: 3,6 Mbit/s
Spor: USB

Dersom du ble kunde før januar i fjor, sitter du sannsynligvis med Novatel Merlin U630, Option 3G eller Option 3G Quad, som ikke støtter HSDPA.

Telenor:

Option Globetrotter HSDPA
Nettverk: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Teoretisk makshastighet: 1,8 Mbit/s
Spor: PCMCIA

Option Globetrotter GT MAX 7.2 Ready
Nettverk: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Teoretisk makshastighet: 7,2 Mbit/s
Spor: PCMCIA

Dersom du ble kunde før januar i fjor, har du sannsynligvis Option Globetrotter Fusion, som ikke kan bruke HSDPA.

Ikke bli blendet av teoretisk hastighet
Som du kan se i listen ovenfor, har kortene forskjellig makshastighet. Du bør imidlertid ikke legge mye vekt på dette, ettersom den endelige begrensningen ligger i nettverket. Telenor har foreløpig greid en hastighet på 1,8 Mbit/s testene sine. At et kort støtter hastigheter på 7,2 Mbit/s betyr altså ikke nødvendigvis at du får raskere internett enn med et kort på 1,8 eller 3,6 Mbit/s

Mer om HSDPA kan du lese i artiklene "Super-3G i 2006" og "Super-3G i aksjon". Du kan også lese vår test av mobilt bredbånd.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen