Er du klar for morgendagens internett?

Vi har tidligere skrevet en rekke saker om at internett er i ferd med å fylles opp, og nå går utviklingen fortere enn man tildigere hadde forventet. Skiftet til ny standard kommer imidlertid til føre til utfordringer for mange.

Alt må oppdateres
Overgangen fra dagens IPv4-standard til den nye IPv6 kommer til å kreve utskiftinger og oppdateringer for mange. Både nettverkskort, modemer og andre overføringsløsninger fra leverandører må ha støtte for IPv6. Foreløpig er det mange som ikke tilfredstiller kravene for den nye nettstandarden.

Datautstyr som selges i disse dager har imidlertid stort sett støtte for IPv6.


De offisielle nettsidene til OL i Beijing finnes også i IPv6.

Internettleverandørene bremser
Tidligere i år tok vi en prat med Uninett, og de norske nettadministratørene utrykte oppgitthet over internettleverandørene. De største nettilbyderne bremser overgangen til den nye internettstandarden. Informasjonssjef i Telenor Nordic, Per Aril Meling, langt på vei bekrefter dette.

- Vi har i lang tid jobbet sammen med leverandørene for å sjekke ut IPv6-funksjonalitet, og hvordan vi eventuelt skal implementere dette i vårt nett. Det at vi er på vei over i et IP-nett med større adresserom tar vi for gitt. Telenor følger nøye utviklingen både gjennom samarbeid med leverandørene og R&I-prosjekter (Research and Innovation, journ. anm.). Vi har ingen konkrete planer for å oppgradere nettet med IPv6 på det nåværende tidspunkt, sier Meling til Teknofil.


Det vil bli store forskjeller i informasjonsflyten ved overgangen til IPv6.

Raskere enn du tror
Flere forskere og internettanalytikere har spådd at IPv4-standarden vil fylles opp innen 2011, men nå påpeker flere at utviklingen går fortere enn planlagt. Hos Uninett er de overrasket over at internettleverandører som Telenor, ikke har startet det reelle arbeidet med overgangen til ny standard. Seniorforsker Stig Venås hos Uninett mener det er på tide å ta affære.

- IPv4-standarden må fases ut i løpet av en periode innen to til tre år. Vi mener sluttbrukere må få sine egen nye IP-adresser uten hindringer i systemet. At Telenor og andre ikke tilbyr egne IP-adresser er litt merkelig, men jeg antar at selv om de ikke har noen uttalt strategi, så sitter det folk og jobber med de tekniske løsningene.

Du må ikke kjøpe nytt
Selv om ting må oppgraderes, betyr ikke det at du må kjøpe nytt utstyr. De fleste produkter kan være klar for den nye internettstandarden kun ved oppgradering av programvaren.

- Problemet er at mesteparten av dagens forbrukerelektronikk ikke støtter IPv6. Det gjelder imidlertid ikke datamaskiner. De er klare for den nye standarden. Men hjemmeroutere, spillkonsoller og andre gadgets som benytter seg av internettoppkobling må oppdateres. Heldigvis kan dette i de aller fleste tilfeller løses via en programvareoppdatering, avslutter Venås i Uninett.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen