Er du en mobilslave?

(Illustrasjon: Istockphoto.com/Artefy)
(Illustrasjon: Istockphoto.com/Artefy)

Kjenner du igjen den stressende følelsen som kan komme når du har glemt igjen eller mistet mobiltelefonen et sted? Du kan gå glipp av begivenheter, noen kan ha prøvd å få tak i deg, og du har muligens spennende MMS- eller SMS-meldinger liggende i innboksen. Du føler seg rett og slett litt "naken".

Dersom du nikker anerkjennende til beskrivelsen ovenfor, og samtidig opplever at telefonregningene blir større og større, har du mange av symptomene som kjennetegner avhengighet av mobiltelefonen, ifølge en ny undersøkelse fra Queensland University of Technology i Australia.

Ifølge undersøkelsen, som ble ledet av Diana James, kan så mye som én av fem australiere være avhengige av mobiltelefonen sin.

Den gjennomsnittlige australier bruker mobiltelefonen aktivt én time daglig. 35 minutter går med til tekstmeldinger, mens de resterende 25 minuttene går til vanlige samtaler.

Regning på 26700
Åtte prosent av de 2500 deltakerne i undersøkelsen hadde opplevd å få mobilregninger på over 2500 kroner på en måned, mens det verste eksempelet fikk en festbrems på 26700 kroner i postkassen. Den gjennomsnittlige regningen lå på rundt 400 kroner.

– Noen av faresignalene er høye mobilregninger, og at du ikke greier oppføre deg normalt dersom du har glemt eller mistet mobiltelefonen din, skriver Diana James på universitetets hjemmesider.  

Hun mener det er et paradoks at en innretning som blant annet skal gjøre folk mer uavhengige, er avhengighetsskapende.

Mange av deltakerne i undersøkelsen oppgav også at de hadde blitt utsatt for livsfarlige situasjoner på grunn av mobiltelefonen. De mest ekstreme tilfellene var folk som hang ut av bilvinduet mens de kjørte, for å få bedre dekning på telefonen, samt de som klatret opp på ustabile og farlige gjenstander for å kunne ringe.

(Kilder: The Australian, Queensland University of Technology, )

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen