Er du en cyber-hypokonder?

Er du en cyber-hypokonder?

Det er en ny undersøkelse fra Microsoft som ser på årsakene til hvorfor vondt blir verre når vi søker på internett, skriver Forskning.no.

Undersøkelsen viser at selvdiagnoser via søkemotorer ofte får internettbrukere til å konkludere det verste.

Hypokonderens mekka
”Cyberchondria” eller cyber-hypokonderi har nå blitt et av de mange nyordene i Internetts kjølvann, og defineres som den ubegrunnede økningen i bekymringer for symptomer, basert på søkeresultat og litteratur på internett.

Forskerne Ryen W. White og Eric Horvitz hevder at nettet har potensial til å øke helsebekymringer hos personer med liten eller ingen medisinsk kunnskap, spesielt når nettet blir brukt for å stille diagnose.

De analyserte helserelaterte søk på populære søkemotorer, ved hjelp av data samlet inn fra verktøylinja Windows Live Toolbar, over en periode på 11 måneder.

Microsoft har utført analysen for å forbedre sin egen søkemotor.

Det verste kommer først
- Bruk av internett for å stille diagnose, der søkeordene beskriver symptomene, og ranking og resultatene blir fortolket som diagnosekonklusjoner, kan føre brukere til å tro at vanlige symptomer sannsynligvis skyldes alvorlige sykdommer, skriver White og Horvitz i artikkelen ”Cyberchondria: Studies of the Escalation of Medical Concerns in Web Search”.

On du søker på brystsmerte får du ofte som første treff opp hjerteinfarkt, selv om det er betraktelig større sjanse for at du lider av problemer med fordøyelsen.

- Flere forskningsprosjekter viser at folk møter problemer når de søker etter helseinformasjon på internett, både fordi de ikke forstår medisinske termer og fordi de ikke vet hva slags terminologi de skal bruke når de søker, sier Laura Slaughter, forsker ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU, til Forskning.no.

Hun påpeker likevel at flere studer viser at bedre kunnskap og informasjon gjør at pasientene kan delta bedre i behandlingen når de snakker med legen.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen