Guide

Er du din internettleverandørs gissel?

Valg av leverandør
Det er enkelt å se på overføringshastighet og pris når man velger internettleverandør. Det er dog en rekke andre forutsetninger som bør ligge til grunn for din bedrifts valg av nettleverandør. Mange mener at den eneste bindingen de har til sin nettleverandør er den kontraktsmessige bindingstiden - dette er feil. De fleste bedrifter er i dag så avhengige av sin internettleverandør at de rett å slett ikke tør å skifte. Vi skal her se på de viktigste aspektene man bør tenke på før og underveis i et leverandørbytte. Dette er ting du aller helst skal tenke på før dere velger en leverandør - og ikke etterpå.

Kvalitet på tjenestene.
De fleste her til lands bruker hovedsakelig trafikk internt i Norge og det er her det er viktig med en god kvalitet på tjenestene. Be om en komplett oversikt over hvem de samarbeider (peerer) med over NIX. P å en slik liste bør du finne alle de store leverandørene. Er det leverandører som er viktige for deg som ikke står på denne listen, spør om hvordan de ordner IP-trafikken til disse leverandørene. I en rekke tilfeller går da trafikken via Europa, noe som gir vesentlig flere feilkilder og i realiteten en tregere linje enn dersom de samarbeider direkte i Norge (samme hva leverandøren sier om at de har det hurtigste nettet til Europa - det hjelper ikke!). Spesielt bør du sammenligne denne listen med hvilke leverandører dere benytter på hjemmekontor og eventuelle eksterne serverløsninger og IP-telefoni.

Be også om litt referansedata på hastigheten til USA. Normalt sett bør for eksempel CNN.com ikke være mer en 150ms unna deres kjernenett.

Underleverandører
Dersom du skal ha et samband levert på ADSL eller SDSL så er det viktig å se på hvilke hastigheter underleverandøren kan levere på sambandet fra deg til leverandøren. Som et eksempel bruker et samband på Gjøvik levert av Catch omtrent dobbelt så lang tid til Oslo i forhold til et samband fra Telenor. Overbooking av linjer er også en viktig faktor. Her eksisterer det mange løsninger og du må forhøre deg med leverandøren om hvordan de gjør overbookingen. Enkelte leverandører leverer direkte ATM til sentralen og kan styre selv hvor mye de skal overbooke, mens andre som bare får ditt samband routet over IP er avhengig av sin underleverandørs overbookings-policy. Når det gjelder underleverandører er det viktig å still en del kritiske spørsmål. Still gjerne leverandører opp mot hverandre og sammenlign. I mange tilfeller benyttes samme underleverandør av mange leverandører.

Responstid
Feilretting og responsgaranti er viktig å ha avklart, samme er rutiner for feilretting. Spesielt i forhold til feil som kun omfatter dere og som er mindre prioriterte feil. Ofte kan det være snakk om erstatning av defekt termineringsutstyr og lignende. Undersøk ekpresslevering på slikt utstyr. P å Østlandet bør dette være maks 4 timer.

Utvidelser
Snakk med din leverandør om hvordan du i fremtiden kan oppgradere dine løsninger. Som oftest er det da snakk om å oppgradere hastigheter. Det kan også være snakk om mulighetene for redundante linjer over flere underleverandører, hjemmekontor over lukkede nettverk med direkte routing, osv.

Eiendomsretten til IP-adresser
De fleste firma bruker i dag en eller annen form for VPN-forbindelse som ofte er knyttet til hjemmekontor eller avdelingskontor. Kanskje finnes det også en e-postserver, en webserver og andre tjenester som er avhengig av IP-adresser. Ved et bytte av leverandør forsvinner også normalt sett IP-adressen, noe som betyr oppdatering av mange DNS-pekere, nye VPN-sertifikater og en rekke frustrerte brukere som ikke får sine løsninger til å virke. Slik trenger det ikke å være: Du kan eie dine adresser og ta de med deg til ny leverandør.

Når du etablerer et forhold til en ny leverandør får man ofte inntrykk av at IP-adresser er gratis så lenge man har en rimelig god dokumentasjon. Dette stemmer ikke. Din leverandør har sammen med rettighetene til å registere IP-adresser hos RIPE fått en såkalt PA-blokk (provider apendent). Denne inneholder IP-adresser som de kan registrere på. Det er disse du får IP-adresser fra. Neste gang skal du vite at det finnes ett alternativ - såkalte PI- adresser Søknadene om disse blir behandlet direkte av RIPE og ikke av din internettleverandør. En seriøs leverandør vil være behjelpelig med å formidle en slik søknad til RIPE.

En selger vil normalt sett aldri ha hørt om denne type adresser, så ikke tro at de forsøker å lure deg når de sier alt de aldri har hørt om PI-adresser. Be de i så tilfelle om å sjekke med sine teknikere.

Hvordan virker PI-addresser?
Akuratt som alle andre IP-adresser, men du får din egen blokk. Dersom du ønsker å bytte leverandør så er alt du trenger å gjøre å kontakte din nye leverandør, si at du har en PI-blokk som du ønsker å route frem. Den nye leverandøren vil deretter koble disse IP-adressene til sitt AS-nummer hos RIPE og videre annonsere disse verden over via BGP - enkelt og greit.

Vi må legge til at det finnes en del ulemper (eller teoretiske ulemper) med PI-adresser fremfor PA-adresser. Minne til routere er dyrt: En full routingtabell inneholder i dag ca 130 000 router som alle internettleverandører over hele verden holder styr på. Enkelte leverandører som ikke ønsker å oppgradere minne i sine routere velger å fjerne alle nett som er mindre en /24 fra sine systemer.

Derfor er det svært viktig å skrive en godt begrunnet søknad til RIPE hvor du begrunner et umiddelbart behov for et /24 nett eller 255 IP-adresser. Forklar detaljert hva du skal bruke de til og ikke glem at du kan velge å splitte nettet opp i unike vlan. Dette gir et behov for 4 IP-adresser per enhet (network, gateway, device, broadcast) og med en slik setning så har du begrenset dokumentasjonsbehovet til ca 60 enheter får å få et /24 nett. Vær kreativ på en troverdig måte, du får ikke en /24 nett med begrunnelsen av et du vil bli routet bort med en mindre blokk. Du må også forvente en lengre behandlingstid for å få PI-adresser en for å få PA-adresser. Normalt sett 1 til 2 uker avhengig av hvor mange avslag du først får fra RIPE. Les mer om PI vs PA hos RIPE.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen