Er dette verdens beste kameraer?

Leica lanserer i dag to nye kameraer. Det ene er nyeste versjon i den kjente M-serien – M9. Det andre er en helt ny modell, X1, som retter seg mot entusiaster.

M9 er oppfølgeren til M8.2. Den vesentligte endringen fra forrige versjon er at kameraet nå har fullformatbirkke på 18 megapiksler, mens forgjengeren hadde en 10 megapiksler på en brikke med 1,33x crop-faktor. Det er med andre ord vesentlig endring her. Ikke minst får man nå samme bildevinkel på objektivene sine, som det man hadde med analoge kameraer. Du skal kunne bruke omtrent alle M-objektiver som er laget siden 1954!

Verdens beste kamera?
Leica M9 - verdens beste kamera?

Selv om kameraet lanseres i 2009, så ikke forvent futuristisk design. Liker du hvordan Leica har designet kameraene sine til nå, blir du ikke skuffet. Dette er retro hele veien. Det er funksjonelt, men mildt sagt konservativt. Kamerahuset er som vanlig bygget som en panservogn, i magnesiumlegering, med messing i topp- og bunnplaten. Likevel er ikke størrelsen større enn ca 14 x 8 x 3,7cm uten objektiv. Dette bør være kanskje det minste digitale fullformatkameraet på markedet.

Kameraet har en 6,3cm (2,5 tommer) LCD-skjerm på baksiden. På et såpass stort kamera er det ikke mye, men det er lagt vekt på ergonomi framfor skjermstørrelse. Kameraet har også en optisk gjennomsiktssøker.

Klassisk design, også på baksiden.
Klassisk design, også på baksiden.

Leica M9 briljerer ikke først og fremst med rene spesifikasjoner. Her dreier alt seg om bildekvalitet, byggekvalitet og ergonomi. Og selv om alt dette er så bra som det er mulig å gjøre det, reagerer vi litt på prisen. Forgjengeren hadde en pris på over 40 000 kroner da den kom. Med så høy pris, tenker vi at Leica sikkert klarer å få inn en fullformatbrikke uten å måtte endre den drastisk. Men dessverre. Skal du kjøpe deg en Leica M9 til veiledende pris, må du ut med 53 000 kroner. Hvis du ikke har optikk fra før, kommer dét i tillegg.

Det betyr at dette er et kamera for de som har vunnet i lotto, har tenkt å gjøre det, eller lever av å fotografere. Men du verden så bra kamera du får.

X1
Dersom 53 000 kroner blir litt mye for deg, eller du kanskje ikke har behov for så voldsomme greier, lanserer Leica et annet, svært spennende alternativ.

X1 er et kompaktkamera med fast optikk og APS-C bildebrikke på 12 megapiksler. Objektivet er en LEICA ELMARIT 1:2,8/24mm, som tilsvarer 36mm på fullformat. I motsetning til M9, tilbyr X1 mye automatikk og autofokus i tillegg til de manuelle funksjonene. Det gjør det raskere og enklere i bruk til hverdags. Kameraet har innebygd blits, men du kan også sette på eksterne Leica-blitser.

Leica X1 - Lite som et kompaktkamera, bildekvalitet som en avansert speilrefleks.
Leica X1 - Lite som et kompaktkamera, bildekvalitet som en avansert speilrefleks.

Dette kameraet er også langt mer kompakt enn M9. Størrelsen er 12,4 x 5,95 x 23,2cm og vekten på moderate 286g. Dette er litt større enn Leica D-lux 4 (Panasonic LX3), men veier 4g mindre, men objektivet har ikke zoom. Til gjengjeld får du en langt større bildebrikke, noe som også gir høyere bildekvalitet. Sammenliknet med for eksempel Olympus EP-1, er kameraet litt breiere men en god del lavere, tynnere og lettere. Da er optikk inkludert i vekt og størrelse på X1.

Skjermen er på 6,9cm (2,7 tommer), og hvis du ikke ønsker å bruke den som søker, er det mulig å få kjøpt en gjennomsiktssøker til å sette i blitsskoen. Siden kameraet ikke har zoom, er en slik søker en enkel men velfungerende løsning.

Leica X1 - her med påmontert ekstra grep.
Leica X1 - her med påmontert ekstra grep.

Også X1 har et klassisk utseende som roper Leica til alle som ser det. Det er vel ikke tvil om at slik design gjør at mange har ekstra lyst på kameraet. Hvem vil vel ikke bli sett med en Leica?

X1 er en svært spennende løsning. Det er et kamera i et segment som nesten ikke finnes fra før, bort sett fra Sigma DP1 og DP2. Små kameraer med stor brikke og god optikk er det mange som ønsker seg. Det blir litt tilsvarende Micro FourThirds, bare uten det utskiftbare optikken. Til gjengjeld tar ikke kameraet mer plass enn et kompaktkamera.

Men som med M9, er jo prisen også her en utfordring. Veiledende pris er 14 995,- kroner, og i dag kan man få ganske mye kamera for den prisen. Det du derimot ikke kan få, er noe som er like lite, og antakelig gir samme bildekvalitet. Så ønsker du deg den kombinasjonen, har du ikke mange valg. Søkeren koster 1400,- kroner i tillegg.

X1 skal være klart til levering i månedsskiftet november desember, så nå er det bare å sette i gang å være snill og godsnakke med nissen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen