Er dette din nye avis?
Teknofil

Er dette din nye avis?

Digitale boklesere er fortsatt ikke allemannseie, men nå er det stor interesse rundt Amazons nye digitale avisleser som ble lansert i USA i går. Kindle DX kommer med en nesten 10 tommer stor skjerm som skal gjøre den spesielt egnet til å lese aviser og magasiner.
 
Amazon satser også stort mot studentmiljøene, og håper at Kindle DX med tiden skal kunne erstatte den tunge skolesekken.  Amazon hadde derfor valgt å lansere spilleren på Pace University i New York. Amazon har allerede laget avtale med store selskaper som skal utgjøre rundt 60 prosent av markedet for skolebøker.
 
Spilleren i seg selv kom ikke som noen overraskelse, ryktene om en større Kindle-leser har svirret lenge. Likevel fikk man i går for første gang faktaene på bordet.
Dette er Kindle DX
Kindle DX kommer med en 9,7 tommer stor skjerm som skal gjøre leseren spesielt egnet til dokumenter, magasiner og lærebøker. Skjermen har 16 gråtoner, men ikke farger. Dette skyldes ifølge Amazon og Gizmodo at e-ink teknologien ikke er kommet langt nok. Det foreligger prototyper i farger, men Amazon synes ikke de var gode nok.
 
Skjermen er ikke trykkfølsom, men har knapper på høyresiden og tastatur i bunnen. Det skal derfor være enkelt å legge til kommentarer til teksten man leser.  Skjermen har også autoroterende funksjon slik at den kan brukes både stående og liggende.
 
Noe mange har savnet i de tidligere Kindle-leserne er støtte for PDF. Dette er nå kommet slik at man ikke lenger er nødt til å konvertere PDF-filer for å vise dem i leseren.

 
Kindle DX skal også ha forbedret batterikapasitet som ifølge Amazon gjør at man skal være i stand til å lese i flere dager uten behov for lading.
 
Lagringsplassen er også økt til 3,3 GB. Man skal nå kunne lagre opptil 3500 bøker, magasiner og dokumenter, mot 1500 på Kindle 2.
 
I tillegg har den digitale leseren en del funksjonalitet som den deler med forgjengerne, som gratis tilgang til Amazons trådløse nett for å laste ned nye publikasjoner. Du kan også få opplest teksten fra bøker og aviser høyt.
 
Kindle DX skal komme på det amerikanske markedet i sommer, men kan allerede nå forhåndsbestilles fra Amazon for 489 dollar (rundt 3200 norske kroner).
 
Det norske markedet
Mens Kindle har sørget for en stadig større interesse for e-bøker i USA, har ikke markedet i Norge hatt i nærheten av samme interesse.
 
Det er foreløpig lite som tyder på at Amazon vil satse på Kindle i Europa og Norge med det første, men det finnes et norsk selskap som mener de kan tilby bedre e-boklesere og løsninger enn Amazons Kindle.
 
Det Horten-baserte selskapet Elittera er de første som satset på norske e-bøker. De har allerede en e-bokleser i A4-format som snart skal være tilgjengelig på det norske markedet.
 
- Kindle DX vil påvirke det norske markedet i svært liten grad siden den mest sannsynlig ikke vil komme hit. Likevel går jo Amazon i bresjen for en del funksjonalitet på sine lesere, som så dukker opp på de euroepiske e-bokleserne, sier daglig leder for Elittera, Eddy Robertsen til Teknofil.
 
Han tror den nye bokleseren til Irex som de skal tilby vil gi leserne mye av den samme funksjonaliteten som Kindle DX, bare bedre. Irex Professional kommer med en hele 10,2 tommers trykkfølsom skjerm laget for pennetrykk.

 
- Her får du stor skjerm som gjør den egnet for både avislesing og faglitteratur. Vi jobber nå med avtaler for norske aviser og skolebøker, så det er ikke lenge til nordmenn skal få et lignende tilbud som amerikanerne, lover Robertsen.
 
Han understreker at en av ulempene med Kindle er at den er låst til Amazons litteratur. De europeiske nettbokleserne som for eksempel selges på  digitalbok.no går derimot for en åpen krypteringsstandard.
 
- Det ser ut som om de fleste nå satser på Adobe Digital Edition som en standard PDF-leser på e-bøkene, sier Robertsen som tror digitale lesere for aviser og bøker snart vil ha et stort marked i Norge.

- Det eneste som nå står i veien for at det norske markedet skal skyte i vekst er utvalget av bøker. Det har til nå vært begrenset, men vi jobber og sørger for stadig flere norske e-bøker. Det vil til sommeren være 500 norske titler tilgjengelig. Vi har erfart at interessen er større enn vi hadde trodd, så med en gang utvalget er på plass, tror vi e-bøker og e-aviser kan bli stort i Norge, sier Robertsen.

Enorme mål
Amazonsjef Jeff Bezoz har også klokketro på e-lesing. Han gikk under lanseringen av Kindle DX svært sterkt ut og hevdet at den nye Kindle-leseren er på vei til å dytte oss over i en papirløs verden.
 
- Både personlige og jobbrelaterte dokumenter ser så bra ut på den store skjermen at du snart vil komme til å skifte blekkpatroner mye sjeldnere, sier Bezos under lanseringen av Kindle DX. Han har også store ambisjoner for et bredt tilbud.
 
- Vårt ultimate mål er at folk skal ha tilgang til hver eneste bok som er skrevet via mindre enn ett minutts trådløs nedlasting, sier Bezoz.
 
Han er imidlertid fortsatt et godt stykke unna målet. Amazon har for øyeblikket 275 000 tilgjengelige e-bøker. Ros skal han likevel ha for at hele 35 prosent av Amazons totale omsetning nå kommer fra e-bøker. Sånn sett ligger Norge et langt, langt skritt bak.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen