Er den ekte?

Tenk deg at du nettopp har vært i butikken og betalt med en tusenlapp. Senere oppdager du at 500-lappen du fikk igjen var falsk. For din del er pengene sannsynligvis tapt.

Hvis du er redd for å oppleve nettopp dette, er Mobile Torch løsningen du ser etter. Dette er en liten dings med to lysdioder som sender ut ultrafiolett lys. Med slikt lys kan du enkelt undersøke om seddelen er ekte eller falsk. En ekte seddel har nemlig trykk som ikke kan sees med det blotte øye.

Mobile Torch festes med dobbelsidig teip bakpå mobiltelefonen din, og trekker strøm fra egne batterier. Disse skal for øvrig gi deg omtrent 20 timer med seddelsjekking. Seddelsjekkeren måler 5,6 x 2,9 x 0,6 cm og koster nærmere rundt 60 kroner ($8) uten frakt.

Norges Bank skriver på sine hjemmesider at antallet falske sedler i omløp er forsvinnende lite, men at utbredelsen av fargekopimaskiner og PC-skannere har ført til et økning i antallet beslaglagte sedler. Alle norske sedler er trykket med kobbertrykk på bomullspapir, noe som gir en spesiell følelse i forhold til vanlig papir. Norges Banks tips er derfor å være på vakt hvis en seddel føles anderledes ut.

Du kan kjøpe Mobile Torch fra Brando.com, og lese en grundig test av dingsen hos The Gadgeteer. Hvis du vil vite mer om hvordan du kan sjekke om en seddel er ekte, har Norges Bank en brosjyre (PDF) som gir deg tips og råd.

(Kilder: Norges-Bank.no, mobile.brando.com, The-Gadgeteer.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen