Er billigmobiler bra for deg?

Telebransjen lanserer stadig nye tilbud på mobiler. For en krone kan du få en topp mobil, men for å slå til på tilbudet må du binde deg til et abonnement på ett år. Lønner det seg? Post- og teletilsynet er usikre.

Motstridende analyser
I to analyser har Post- og teletilsynet tatt en nærmere titt på tilbudene som gis til forbrukerne. Det er Teleplan og Copenhagen Economics som har fått i oppgave å utføre analysene og ifølge pressemelding har de kommet opp med flere funn. Teleplan mener subsidiering av telefoner hindrer konkurranse blant teleselskapene. Hos Copenhagen Economics pekes det derimot på at subsidiering av telefoner bidrar til økt innovasjon, blant annet at slike tilbud bidrar til økt fokus på ny teknologi.

For deg som forbruker betyr Post- og teletilsynets analyser at slik subsidiering av mobiler kan hemme konkurransedriften blant selskapene, noe som gir deg færre valgmuligheter når du skal kjøpe mobil. Samtidig er selskapene avhengige av telefonene ligger teknisk godt frem i tid slik at de blir attraktive for brukerne. Dette sikrer deg at teleprodusentene vil jobbe for slik nyvinning.


Teleselskapene prøver stadig å kapre deg med billige mobiler.

Eksempelet Iphone
Selv peker Post- og Teletilsynet på at begge disse konsekvensene av subsidierte mobiler kan eksemplifiseres i den nye Apple Iphone.

- I følge NetCom viser tall fra USA at Iphone-brukere kobler seg opp til Internett via mobilen fem ganger oftere enn andre mobilkunder. Når brukerne tar i bruk nye tjenester, får mobiltilbyderne incentiver til å øke sine investeringer i tilknyttet teknologi. I et slikt lys kan subsidiering av og bindingstid på Iphone sees som en pådriver til økt innovasjon både av teknologi og tjenester. På den annen side er Iphone et produkt som i Norge selges eksklusivt av én tilbyder, og som kun selges med bindingstid. Eksklusive avtaler og bindingstid kan derfor også bidra til en demping av konkurransen gjennom de mekanismer som er beskrevet i rapporten fra Teleplan, skiver de i pressemelding.

Noen klar konklusjon på hvorvidt billige subsidierte telefoner gagner deg som forbruker, kan derimot Post- og teletilsynet verken bekrefte eller avkrefte. Det spørs vel hva du selv er mest glad i, konkurranse eller innovasjon, om vi skal tro deres analyser.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen